Economia

La borsa tanca el 2007 amb guanys del 7% malgrat la crisi

Mercats

Tancament galdós ahir, última sessió de l'any amb una baixada del 0,4%, per a un Íbex-35 que, no obstant això, ha aconseguit salvar la cara amb una revalorització aquest any del 7,3%, fins als 15.182 punts en un període nítidament marcat per la crisi de les hipoteques subprime.
La pujada, tot i que modesta, resulta significativa si es compara amb l'evolució de la resta de mercats mundials, entre els quals només el de Frankfurt podia fer ombra als seus homòlegs de banda i banda de l'Atlàntic.

Efectivament, amb un avenç superior al 22%, el Dax alemany es distanciava de l'evolució anual discreta de parquets tan pròxims a l'espanyol com Londres, que en tot l'any tan sols ha pogut guanyar un 4,2%, o París, que tanca el 2007 pràcticament pla amb uns guanys d'un punt i mig.

Celebració amarga
És evident que totes les borses han entomat amb més o menys fortalesa les onades de la crisi hipotecària nord-americana, que des de l'estiu ha castigat la confiança i ha frenat les compres dels inversors.

Al mercat domèstic sempre li quedarà la recança que, en el seu punt àlgid, just abans de la debacle financera, havia arribat a una revalorització del 12,7%, amb els 16.000 punts a tocar dels dits, ja que el màxim de l'exercici es va marcar en els 15.945 punts. Un fulgor que, si no hagués estat per les turbulències transatlàntiques, potser hauria persistit per intentar repetir l'èxit de l'exercici passat, en què el selectiu va incrementar el seu valor en un 31,8%.

El 2006 va ser la culminació de quatre anys gloriosos després de la travessia del desert que va representar l'esclat de la bombolla tecnològica, el trienni 2000-2002.

La jornada de clausura de l'any borsari va donar també un protagonisme trist a Colonial, que va perdre un 25,4% del seu valor i que en dos dies ha vist com el seu valor baixava un 49% fins a perdre un 97,1% en l'any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.