Economia

Menys pisos dels que calen

Els promotors alerten que l’oferta d’habitatges és inferior a les necessitats demogràfiques

El preu mitjà dels que eren a la venda el 2022 va caure un 2%, però el que es va pagar per m2 de superfície útil es va encarir un 2,5%

Els promotors alerten de la falta d’estoc d’habitatge en oferta a Catalunya. D’aquesta mancança se’n va fer ressò ahir durant una roda de premsa el president de l’Associació de Promotors de Catalunya, l’APCE, Xavier Vilajoana, que, entre altres reptes del sector, va subratllar l’increment de costos pel conflicte bèl·lic a Ucraïna i l’encariment dels materials, així com “la inseguretat jurídica” i la lentitud a l’hora de formalitzar els tràmits necessaris en els municipis, “siguin del color que siguin”. Pel president de l’APCE, definitivament caldria incrementar el nombre d’habitatges construïts, ja que “s’estima que seria necessari un creixement de noves llars al voltant de les 25.000 unitats anuals, mentre que fa anys que estem en 14.000 o 15.000”.

Vilajoana va expressar aquestes reflexions coincidint amb la presentació de l’estudi anual de l’APCE sobre oferta d’habitatge de nova construcció a Catalunya, en aquesta ocasió corresponent al 2022, que elabora en col·laboració amb Catchment AMR i que analitza la situació dels 84 municipis on les promocions són rellevants.

El 2022, les poblacions estudiades van registrar 87 promocions menys que un any abans i es van quedar en 928 en lloc de les 1.015 que se’n van dur a terme el 2021. Per Vilajoana, si bé és cert que el nombre total d’habitatges va créixer un 30% fins als 8.181, això és deu al fet que les promocions es fan amb un nombre més gran d’unitats, “perquè són en municipis en expansió i no pas en nuclis urbans madurs, com Barcelona, on és més difícil iniciar obres importants”. Com a exemples el representant de l’APCE va esmentar zones de la primera corona amb reparcel·lacions que permeten actuacions de més envergadura, com ara Vilanova i la Geltrú o Cerdanyola.

Entre altres variables, l’estudi reflecteix l’evolució dels preus. En aquest cas, el preu mitjà dels habitatges dels municipis analitzats va ser l’any passat de 368.809 euros, és a dir, un 2% per sota de la mitjana que es pagava un any abans. Convé matisar, però, que aquest descens es constata en l’habitatge més comú, és a dir, amb tres dormitoris, ja que en altres tipologies el preu tendeix a pujar. Per la morfologia de les construccions, també es pot remarcar que el que sí que s’ha encarit és el preu mitjà del metre quadrat útil, que ha passat a 4.533 euros, un 2,5% més.

Barcelona, cas a part

La demarcació de Barcelona és un dels centres d’atenció de l’estudi, ja que és on més oferta d’obra nova es va registrar l’any passat, amb 199 promocions i 1.390 habitatges en venda. Com a mercat madur, Barcelona experimenta evolucions una mica diferents de la resta, començant per les de la superfície i els preus. El preu mitjà per habitatge va ser dels que més van retrocedir l’any passat, un 5,6%, en línia amb la reducció de la superfície mitjana, que va caure un 5,5%. Alhora, també va recular el preu mitjà del metre quadrat útil, que es va abaratir un 1,6%.

Vilajoana creu que l’evolució dels preus es deu al fet que, quan les obres estan en una fase avançada, resulta difícil fer repercutir en el preu els recents encariments de costos. Amb tot, confia que al llarg d’aquest any els preus s’anivellaran. “Una part d’aquests costos es continuarà absorbint –va indicar–, però l’altra s’acabarà fent repercutir en el preu de venda, en funció de l’acceptació que tingui el preu en cada mercat”, de manera que globalment els preus pujaran al voltant d’un 2% o un 3%.

Sobre la norma que a Barcelona exigeix que cada promoció inclogui un 30% d’habitatges de protecció oficial, el líder de l’APCE defensa que és un factor que està “frenant les inversions”, i va recordar que “el repte és que els habitatges socials i assequibles vagin a càrrec de les administracions, que són les responsables de garantir el benestar de la població”.

LA XIFRA

35
promocions
va tenir l’any passat el districte d’Horta-Guinardó, el de més activitat de la ciutat de Barcelona.

Crítiques del Sindicat de Llogateres

El Sindicat de Llogateres va acusar ahir l’APCE de promoure informes “amb els mateixos autors i biaixos” en contra de la regulació de lloguers. El sindicat va fer aquesta crítica al seu compte de Twitter, coincidint amb la publicació d’una recerca d’Esade que conclou que la regulació va provocar un encariment “significatiu” dels habitatges més barats. El Sindicat de Llogateres va denunciar que el text és “el mateix estudi” que fa unes setmanes es va presentar a la Càtedra APCE-UPF Habitatge i Futur, ja que presenta conclusions molt similars. En la mateixa línia, la regidora d’Habitatge de Barcelona, Lucía Martín, va dir que “els grans enemics de qualsevol regulació” presenten els seus propis estudis i són “jutge i part” i pretenen ser imparcials “quan no ho són”. L’estudi d’Esade i el de la Càtedra APCE-UPF comparteixen autor, el professor Josep Maria Raya, i tenen paràgrafs pràcticament idèntics, amb resultats molt similars pel que fa a tendències i percentatges de variació de preus i oferta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.