Economia

El clúster català de la carn coordina un projecte amb escorxadors per reutilitzar les aigües residuals

El clúster català de la carn i la proteïna alternativa INNOVACC coordina el projecte REAQUA, que té com a objectiu transformar la indústria amb estratègies innovadores de reutilització de les aigües residuals. Segons recull, l’Acn, als escorxadors, l’aigua és destinada principalment a processos productius on es troba en contacte directe amb el producte. Malgrat això, una part molt important té un alt potencial per ser regenerada i reutilitzada en altres dels processos però la normativa actual no ho permet. L’objectiu del projecte és demostrar la viabilitat de diverses tecnologies per deixar-les en condicions òptimes i així poder tornar-les a fer servir. La iniciativa neix en un context de sequera i permetrà elaborar una guia de referència per al sector.

Tot i que actualment el sector carni ja disposa d’opcions tecnològiques molt avançades en l’àmbit de tractament i recuperació d’aigües depurades, aquesta estratègia de gestió encara té un llarg recorregut d’implementació si es vol desplegar tot el seu potencial de reutilització, continua explicant l’Acn. En aquest context i davant la falta d’aigua, REAQUA busca demostrar la viabilitat de cinc tecnologies basades en processos de membrana i oxidació avançada per tal de poder reutilitzar les aigües residuals generades als escorxadors en d’altres parts del procés més enllà del productiu (el que està en contacte amb la carn).

El projecte pretén detectar els factors “limitants” que actualment existeixen per a les empreses del sector carni en aquest àmbit i, un cop identificats, poder aplicar i validar aquestes tecnologies com a tractament terciari a escala pilot, que permetin complir amb els requisits establerts per poder fer ús de l’aigua tractada en activitats externes al procés productiu. I també “incidir” en aquestes normatives que en limiten els usos. El gerent del clúster, Eduard Casas, explica que actualment la reutilització es limita només al reg. “Però no sempre hi ha aquesta necessitat en un escorxador. En canvi, si per netejar corrals, camions i d’altres zones on ara no està permès per normativa de salut”, remarca Casas.

A partir de l’aplicació d’aquestes tecnologies es farà una avaluació per demostrar la viabilitat del procés de regeneració d’aigua i amb els resultats obtinguts es farà una guia pràctica per ajudar les empreses del sector a seleccionar les tecnologies de post-tractament més adequades. “D’aquesta manera els escorxadors participants podran, amb aquests sistemes, assumir els estàndards de qualitat requerits per l’administració per poder-les reutilitzar”, explica Esther Vega de la UVic. Vega, a més, posa xifres a aquesta aigua amb potencial per a ser reutilitzada: un 15%. “Potser amb un 15% no se li posa cara però es tractaria d’un volum de 700 piscines olímpiques. Si fóssim capaços de tractar i recuperar tota aquesta aigua això podria suposar molt en la situació que estem “, insisteix la investigadora.

Entre els participants hi ha diversos escorxadors com Olot Meats SA (que lidera el projecte), Matadero Frigorífico de Avinyó SA, Matadero Frigorífico del Cardoner SA i Sala de desfer i magatzem frigorific J. Viñas SA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA