Economia

economia

L’encariment dels aliments no s’atura però afluixa

El menjar encadena dos mesos de baixades però és ara un 11,5% més car que fa un any

La baixada de preus dels carburants i el menor encariment dels aliments han fet baixar set dècimes la inflació a Catalunya del maig, fins al 3,2% interanual, la xifra més baixa des d’agost del 2021. En comparació amb el mes passat, els preus s’han mantingut estables. Com sempre que s’interpreten estadístiques, però, tot depèn d’on es posa el focus. Després del lleuger repunt d’abril, l’IPC general s’ha tornat a moderar segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i el capítol dels aliments, el que més preocupa perquè fa mesos que està disparat i perquè inclou productes bàsics, encadena dos mesos a la baixa. Tot i això, la pujada dels aliments continua massa alta per a moltes economies domèstiques: el menjar és ara un 11,5% més car que fa un any.

Encara que es va notant l’efecte de la reducció de l’IVA de productes bàsics com la llet i els ous i que el govern central ha anunciat que mantindrà aquesta mesura per frenar la inflació més enllà del 30 de juny, un altre perill ha entrat en escena. El mes passat, la Cambra de Comerç de Barcelona va alertar que la falta d’aigua apujarà encara més el preu dels aliments, sobretot els frescos. De moment, per grups de productes destaca també l’augment de preus interanual d’hotels i restaurants (superior al 7%) i d’oci i cultura (del 5,1%), mentre que ha baixat el capítol d’habitatge (gairebé un 9%) i transport (3,5%). En relació al mes anterior, a Catalunya destaca l’alça de roba i calçat, pròxima al 4%.

Per a Comissions Obreres de Catalunya, “la tendència a la contenció gradual de la inflació” confirma “l’encert” de les polítiques públiques de contenció. El sindicat remarca, però, que no s’ha d’oblidar que el preu dels aliments ha pujat un 11,5% interanual, “molt per sobre del que han estat el increment dels salaris o de les rendes contributives i assistencials”.

Al conjunt de l’Estat, la variació anual de l’IPC s’ha situat en el 3,2%, nou dècimes menys que a l’abril, el nivell més baix des de juliol del 2021. L’INE detalla que l’evolució dels preus del transport han fet recular sis dècimes l’IPC, tot i que també hi ha ajudat l’evolució de l’alimentació. De nou, l’explicació es troba en la baixada de preus dels carburants i la menor alça dels aliments, que malgrat tot pugen per sobre dels dos dígits, un 12% interanual. És gairebé un punt menys que a l’abril i es deu, sobretot, a la baixada del preu de la llet, el formatge, els ous i el peix. La inflació subjacent, que no té en compte ni els aliments no elaborats ni l’energia i per tant és més estable, ha caigut fins al 6,1%. En declaracions recollides per l’ACN, la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, ha assegurat que les dades certifiquen que les mesures que ha adoptat l’executiu espanyol “han estat encertades” i el “pitjor ja ha passat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Rússia

Rússia augmenta un 82% els ingressos per la venda de petroli i gas el 2024

barcelona
unió europa

La CE exigeix a Booking complir amb la llei de mercats digitals

barcelona
ECONOMIA

Came Parkare s’instal·larà al parc de l’Alba

CERDANYOLA DEL VALLÈS

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona
Ruben Sans
President de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC)

“L’empresari segueix veient-se com una figura negativa”

Barcelona
DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Tecnologia

La Mobile World Capital vol lluir “el llegat” que deixa el MWC

Barcelona

El mercat posa a prova la joiera responsable

barcelona