Economia

Els viticultors volen que es compensi la despesa per la sequera pagant més de 0,60 euros pel quilo de raïm

Amb la verema començada prematurament en finques amb varietats primerenques com el chardonnay, Unió de Pagesos (UP) ha insistit que els viticultors haurien de percebre més de 0,60 euros per quilo de raïm, també pel que fa a les varietats de base per a cava de guarda, per així poder fer front a les despeses extraordinàries provocades per la sequera.

L’escassetat d’aigua i el consegüent poc desenvolupament de la vinya farà que diferents viticultors optin enguany per collir més raïm a mà, amb l’objectiu d’evitar que la màquina faci malbé els sarments. Això els suposarà una major inversió de temps i diners, que no es veurà compensada amb el preu en origen que les empreses pagaran pel raïm.

El sindicat exemplifica la baixa producció d’enguany en finques de la varietat chardonnay, algunes de les quals tenen entre 2.000 i 3.500 quilos per hectàrea, quan en un any sense els greus efectes de la sequera poden arribar a 7.000 o 8.000 quilos per hectàrea.

A més, Unió de Pagesos apunta que els viticultors han de sumar costos com el gasoil, tractaments fitosanitaris i poda, entre altres, que s’han anat fent al llarg de l’any, així com el lloguer del transport de raïm de la finca al celler, que enguany serà especialment més car per la dificultat d’omplir els remolcs davant la producció més escassa.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ja va alertar el passat mes de juny de la davallada “històrica” de la producció del raïm, d’un 60% de mitjana, a causa de la sequera que s’arrossega des del 2020 i que està malmeten les vinyes a moltes parts del territori. A les comarques del Penedès i de l’Alt Camp es pot arribar a perdre fins a un 80% de la producció, segons dades facilitades per les cooperatives vitivinícoles, reunides a Sant Jaume del Domenys. Per aquest motiu, des la FCAC demanaven a l’administració “ajuts directes” per contribuir a pal·liar aquest efecte i garantir la sostenibilitat del teixit cooperatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona