Economia

ECONOMIA

Poma de Girona preveu una collita de bona qualitat tot i la sequera

Destaquen que la tecnologia amb sensors i el gota a gota amb què es treballa al sector ha facilitat que la producció sigui alta

Serà una collita elevada en part també per l’increment de les superfícies de producció

Els productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona preveuen aquest any una collita de 88.570 tones, una xifra similar a la que hi va acabar havent l’any passat (88.340). La producció es manté alta per tercer any consecutiu i la d’enguany serà la tercera més elevada de l’última dècada, en part per l’increment de la superfície de producció.

Les mesures per fer front a la situació de sequera del país, que ha afectat diferents zones de producció, i les altes temperatures marquen la campanya d’enguany, però els productors gironins asseguren que hi haurà una poma “de bon calibre” i d’“alta qualitat”. Pel que fa a la coloració de les varietats bicolors com la Gala, les baixes temperatures nocturnes dels últims dies han facilitat el desenvolupament del color.

Poma de Girona, que aquest any ha superat les 2.000 hectàrees de producció, ha donat el tret de sortida de la collita avui, i que s’allarga fins al novembre, en un acte a l’IRTA-Mas Badia, a Canet de la Tallada. L’esdeveniment ha comptat com a convidat d’enguany el conegut cuiner garrotxí Pep Nogué, que ha presentat un gelat de poma com a forma divertida i refrescant de consumir poma.

La IGP està formada per 78 famílies productores de les empreses Girona Fruits, de Bordils (Gironès); Giropoma Costa Brava, d’Ullà (Baix Empordà); i Fructícola Empordà, de Sant Pere Pescador (Alt Empordà). Aquest 2023 preveuen recollir 88.570 tones de pomes, segons dades de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) i del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) exposades per Joaquim Xifra, cap del Servei de Coordinació i Gestió Territorial a Girona. Suposarà la tercera xifra més alta de l’última dècada, després de la de 2021 (rècord amb 101.750 tones) i 2014 i igualant pràcticament a la de l’any passat.

El director de l’IRTA-Mas Badia, Joan Bonany, explica que “malgrat les condicions de sequera climàtica i hidrològica tornarem a tenir una producció important. S’espera que hi torni a haver una poma bona i de qualitat pel que fa al nivell de dolçor i calibre mig de la fruita”. La major part de les zones de producció de Poma de Girona estan en situació d’excepcionalitat o d’emergència.

Menys calor que al 2022

Bonany afegeix que “les temperatures també han estat elevades, amb anomalies positives respecte a la mitjana climàtica, però no hem arribat a l’extrem de 2022. Hi ha certes dificultats de coloració en les varietats bicolors, especialment en les més velles, però les nits fresques d’aquests últims dies estan ajudant a un bon desenvolupament del color de la Gala”. Les altes temperatures, en canvi, han facilitat el control de les malalties d’origen fúngic.

Producció rellevant

La producció de Poma de Girona segueix sent molt rellevant en l’àmbit català i estatal. Obté el 33% de la producció de Catalunya i gairebé el 20% de l’Estat espanyol (1 de cada 5 pomes produïdes a Espanya són de Girona). Jaume Armengol, president de Poma de Girona, explica que “afrontem aquest inici de collita amb optimisme, però amb preocupació per com es pot desenvolupar la situació en el futur”.

Per fer front a les mesures de sequera que s’han detectat en diferents zones, els productors gironins han anat apostant per “la conversió del reg per degoteig, que són més eficients; i per la utilització de sistemes de programació de regs basats en sensors, a través del Giroreg”. A més, l’aclarida de la poma s’ha dut a terme d’una forma més intensa i precisa que l’habitual com a mesura per anticipar-se als efectes de la sequera, un fet que ha deixat l’arbre amb menys fruits (però d’un calibre més bo i de més qualitat).

Poma de Girona cultiva quatre varietats. La Golden encapçalarà, novament, la producció (31.740 tones), seguida de la Gala (19.240 tones), la Granny Smith (14.390 tones) i les varietats vermelles (6.030 tones). Altres varietats com la Fuji (7.820) i la Cripps Pink (6.830 tones) també es cultiven a Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona