Economia

Els territoris amb més indústria tenen menys desigualtat de renda, segons un estudi del Govern

Hi ha menys cohesió social en les zones on ha augmentat el pes dels serveis en detriment de la indústria

Els territoris més industrialitzats de Catalunya tenen menys desigualtats de renda. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi ’Geografia de la indústria i cohesió social’, elaborat per l’Institut d’Economia de Barcelona per encàrrec del Govern.

L’informe demostra empíricament que la indústria contribueix a reduir les desigualtats i, en aquesta línia, comprova que hi ha menys cohesió social en les zones on ha augmentat el pes dels serveis en detriment de la indústria. L’informe assenyala que els territoris en els quals la distribució de la renda entre els seus habitants és més equitativa són els d’Igualada, Olot i Guissona i això s’atribueix a l’elevat pes del sector industrial en aquestes zones.

De fet, Guissona té un pes de la indústria que és 3,5 vegades més alt que la mitjana catalana, el d’Igualada és el doble i el d’Olot s’aproxima al doble. Els casos de Guissona i Olot estan molt centrats en la indústria alimentària i el d’Igualada, en el tèxtil, confecció i cuir.

La relació entre la indústria i la desigualtat s’explica perquè quan els treballadors d’aquestes indústries redueixen el seu pes, el mercat laboral es polaritza en dos grups: “el dels llocs de treball molt ben remunerats amb nivells de formació alts i un altre grup amb un nombre creixent de llocs de treball de feines manuals de menys qualificació que substitueixen els llocs de treball que abans aportaven les indústries intermèdies i tradicionals”.

En les indústries avançades, presents només a Barcelona, Sant Celoni i Olot, no es confirma aquest mecanisme de reducció de la desigualtat. Aquesta evidència indica que seria la pèrdua de pes de les indústries intermèdies i les tradicionals la que incrementa la desigualtat.

L’estudi analitza 31 Sistemes Locals de Treball i comprova que els territoris que han perdut pes relatiu de la indústria ho han fet per augmentar el pes dels serveis, especialment els de menor qualificació.

Això ha provocat més dualitat de l’ocupació entre els treballadors molt qualificats, preferentment a la indústria, i els molt poc qualificats; i, per tant, més diferències en la distribució de la renda entre els residents. “La major presència de sectors serveis i, en particular, els menys avançats és el que genera més desigualtats en el territori”, conclou l’informe.

També clarifica que la indústria genera més equitat en la distribució de la renda però no perquè iguali les rendes cap als nivells més baixos sinó cap als més alts. “La possible hipòtesi segons la qual la indústria genera menor desigualtat a costa de menor renda, no és certa”, asseguren.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona