Economia

finlàndia

Finlàndia sospita que la fuita en el gasoducte Balticconector es deu a un sabotatge

Diumenge es va detectar una baixada de pressió que va obligar a tallar el subministrament

L’OTAN coopera amb Finlàndia i Estònia en la investigació de l’avaria de la canonada

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha dit aquest dimarts que l’Aliança Atlàntica està compartint informació amb Finlàndia i Estònia per a esbrinar l’origen de la fugida que es va detectar aquest diumenge en el gasoducte Balticconector, que uneix tots dos països.

Stoltenberg va informar d’això en un missatge en la xarxa social X després de parlar per telèfon amb el president finlandès, Sauli Niistö, al qual també li va transmetre la disponibilitat de l’OTAN de fer costat a Finlàndia i Estònia.

Els operadors gasístics de tots dos països van informar diumenge d’un descens de pressió del gasoducte que va obligar a tallar el flux de gas.

En qualsevol cas, l’operadora finlandesa va assegurar que el subministrament al país en els pròxims mesos està garantit gràcies a la terminal flotant de gas natural liquat (GNL) situada en la costa d’Inkoo (sud del país).

També l’operadora d’Estònia va garantir que el tancament temporal del gasoducte Balticconector no afectarà el subministrament en aquest país, ja que continuarà arribant des de la veïna Letònia.

Fa un any, el gasoducte Nord Stream, que transportava gas des de Rússia fins a Alemanya pel fons del Bàltic, va sofrir un sabotatge que s’està investigant.

Sospita de sabotatge

El president de Finlàndia, Sauli Niinistö, ha afirmat aquest dimarts que la fuita en el gasoducte submarí Balticconector que va obligar a tallar temporalment el flux de gas entre Finlàndia i Estònia diumenge passat es deu “probablement” a un sabotatge.

A més del gasoducte, també hauria sofert danys el cable submarí de telecomunicacions que connecta tots dos països.

“És probable que els danys tant en el gasoducte com en el cable de telecomunicacions es deguin a activitats externes. La causa dels danys encara no és clara i prossegueix la recerca en cooperació entre Finlàndia i Estònia”, ha dit Niinistö en un comunicat.

El primer ministre finlandès, Petteri Orpo, ha confirmat les sospites d’un probable sabotatge i ha assenyalat a la premsa que la fuita del gasoducte s’ha produït en la zona econòmica exclusiva de Finlàndia.

“Segons l’avaluació preliminar, els danys no podrien haver-se produït a causa de l’ús normal de la canonada ni a fluctuacions de pressió”, ha explicat Orpo.

El cap de govern ha subratllat que la situació del subministrament energètic de Finlàndia és estable, a pesar que el gasoducte podria trigar mesos a ser reparat.

Respecte a l’avaria detectada en el cable submarí de telecomunicacions, Orpo ha explicat que tot indica que s’ha produït en la zona econòmica exclusiva d’Estònia, per la qual cosa la recerca de les seves causes recaurà probablement en les autoritats estonianes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona