Economia

EMPRESA

Conserven les propietats de les pomes “intactes” un any, gràcies a tecnologia pionera

Fructícola Empordà ha invertit 6,5 milions d’euros en la construcció d’una nova nau amb disset cambres frigorífiques

Fructícola Empordà ha invertit 6,5 milions d’euros en la construcció d’una nau que permet mantenir totes les qualitats de la poma durant un any sencer mitjançant la tecnologia ACR (Control Avançat de la Respiració de la fruita), un sistema pioner a l’Estat espanyol, segons informa l’agència Acn.

L’espai té una superfície de 3.700 metres quadrats, consta de disset cambres frigorífiques i una capacitat d’emmagatzematge de 6 milions de quilos. D’aquesta manera, l’empresa té la possibilitat de conservar a les seves instal·lacions tota la fruita que produeix. És la segona ampliació que la companyia ha dut a terme en els últims anys, després que el 2015 aixequés una instal·lació equipada amb 24 cambres frigorífiques i una capacitat total de 7.500 tones de pomes.

Des de llavors, ha doblat la seva producció i ha passat de collir 12 milions de quilos de pomes a una collita anual propera als 25 milions. El nou sistema permet conservar les propietats de les fruites totalment intactes durant un any i aconseguir així que el producte arribi en les millors condicions al consumidor. Fructícola Empordà és, de moment, la primera i única empresa de tot l’estat que l’utilitza. Per fer-ho, es va inspirar en el funcionament del sistema implantat per la companyia Van Amerongen als Països Baixos, pionera en el sector de la conservació de fruites i verdures.

El control avançat de la respiració ajusta de manera automàtica els nivells d’oxigen de l’interior de la cambra frigorífica, com a principal tret característic si es compara amb la resta de sistemes existents. És capaç de mesurar la respiració de tota la fruita que hi ha emmagatzemada. A diferència de la tecnologia d’atmosfera dinàmica, a partir de la qual es baixa la concentració d’aquest element químic al mínim per ajudar a la conservació del producte, l’ACR treballa amb un algoritme que cada dia determina i regula la quantitat necessària d’oxigen, que està a nivells molt baixos.

D’aquesta manera, la poma no s’oxida i es pot conservar d’un any per l’altre sense que el producte perdi cap de les seves propietats durant tot aquest temps. Un dels principals avantatges és que aquesta tecnologia redueix de manera considerable les despeses energètiques de refrigeració perquè la poma produeix tres vegades menys calor del que és habitual.

Després d’aquesta última remodelació, Fructícola Empordà disposa de 72 cambres frigorífiques amb una capacitat d’emmagatzematge total de 23.000 tones. 41 d’aquestes cambres estan equipades amb la tecnologia ACR, mentre que la resta treballen amb d’altres tècniques, com l’atmosfera controlada en condicions de tipus ULO (Oxigen Ultra Baix) i la conservació de fred normal.

El seu president, Agustí Heras, diu que la construcció d’aquest nau suposa “la consolidació” de l’empresa. “Amb 50 anys d’història, la companyia es manté ben activa i tots tenim moltes ganes de seguir creixent i innovant a curt, mitjà i llarg termini”, afegeix. En aquest sentit, Heras afirma que l’augment de producció que han experimentat en els últims anys respon a “una clara aposta per la poma” i a disposar de “plantacions més modernes, renovades i productives”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona