Economia

Les exportacions gironines remunten un 7,8% gràcies a les químiques

El sector agroalimentari manté l’empenta aquest octubre i els fabricants de maquinària creixen quasi un 50% en vendes a l’exterior

Segons recullen les dades que periòdicament publica el Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa, les exportacions gironines han trencat l’alentiment que registraven en els darrers mesos i han crescut un 7,8% aquest octubre. En concret, des del territori s’han exportat productes per valor de 728,18 milions d’euros (l’any passat, van ser-ne 675,33), segueix informant l’agència ACN. I en aquest cas, a diferència d’altres mesos, els tres sectors que són motor de l’economia gironina tanquen un bon octubre. Bé sigui per volum de vendes, bé sigui perquè registren creixements destacats en exportacions.

Novament, per xifra de negoci, el sector que continua capitanejant els mercats exteriors és l’agroalimentari. De fet, les empreses que s’hi apleguen gairebé han concentrat el 43% de les exportacions que s’han fet des del territori (312 milions d’euros).

Així, l’agroalimentari gironí tanca l’octubre creixent un 3,8% en exportacions, una xifra similar a la que el sector va registrar al setembre, quan el percentatge va situar-se al 3,4%. En part, aquest creixement s’explica perquè les càrnies -que sobretot treballen amb canals i elaborats del porc- continuen recuperant-se i aposten per nous mercats més enllà de la Xina.

Químiques i maquinària, a l’alça

Els altres dos sectors que són punta de llança de l’economia gironina, les químiques i els fabricants de maquinària, acaben l’octubre amb creixements destacats. En el cas de les primeres, les seves exportacions creixen un 25% (fins arribar als 138 milions d’euros). I dins les químiques, allò que és paradigmàtic són les xifres que registra la indústria farmacèutica. Perquè en aquest cas, l’increment de vendes a l’exterior d’aquest octubre pràcticament dobla el del 2022 (passant de 36,17 milions a 68,66). Pel que fa als fabricants de maquinària, en aquest cas el creixement d’exportacions se situa proper al 50%. Dels 38,40 milions d’euros en vendes que van registrar l’octubre passat, ara es passa als 56,64.

La Xina, per sota dels EUA

Pel que fa a destins, per proximitat i com ja és habitual, França continua essent el principal mercat exterior dels productes gironins. Aquest octubre, des de la demarcació s’han fet exportacions per valor de 164,06 milions d’euros cap al país gal (l’any passat van ser-ne 159,73).

També creixen les vendes de productes gironins cap a Itàlia, els Països Baixos i Alemanya, els tres destins que segueixen França en el rànquing. Però per contra, baixen a Portugal, que ocupa el cinquè lloc de la llista.

La Xina continua caient dels primers llocs de la llista, i ara ja es troba com a setè destí. Fins i tot, per sota dels Estats Units. De fet, el descens de vendes cap al gegant asiàtic d’un any per l’altre -sobretot, de carn de porcí- és paradigmàtic. Perquè si a l’octubre de l’any passat s’hi exportava per valor de 52,59 milions d’euros, ara aquesta xifra s’ha ensorrat gairebé a la meitat (i aquest 2023, el mes s’ha tancat amb 27,17 milions d’euros d’exportacions).

Fregant els 6.900 milions d’euros

Les bones xifres d’aquest octubre, que mitiguen l’alentiment de les exportacions gironines registrat a mitjans del 2023, fa que s’anticipi un nou any de rècord a l’exterior. En concret, durant aquests deu mesos, les vendes a l’exterior de les empreses de la demarcació se situen en 6.794,1 milions d’euros. Traslladat en percentatges, això suposa un creixement del 5,5% en comparació amb el mateix període de l’any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA