Economia

Els Mossos d'Esquadra vetllaran per la seguretat laboral

Ocupació

Les conselleries de Treball i Interior han signat un conveni de col·laboració per tal que els Mossos d'Esquadra puguin identificar i alertar sobre situacions de risc que puguin provocar accidents laborals. En tot cas, però, se-ran sempre els inspectors de Treball els qui comprovaran i sancionaran aquestes irregularitats.
Segons va indicar la consellera de Treball, Mar Serna, "el concepte de seguretat ciutadana inclou necessàriament la seguretat i salut de les persones". El conseller d'Interior, Joan Saura, va dir que "millorar la seguretat no només vol dir reduir la criminalitat, sinó també disminuir els accidents de trànsit i laborals i reforçar els treballs en contra de la violència masclista".

Fins ara cap cos policial vetllava perquè es complissin les normes de seguretat laboral. Es tracta, doncs, d'una experiència pilot a l'Estat espanyol que es començarà a posar en pràctica l'1 de febrer al Prat de Llobregat i el 20 de febrer en el districte barceloní de Sant Martí.

Sinistralitat elevada
S'han triat aquestes dues zones perquè són en dues àrees on hi ha una intensa activitat constructora i precisament és aquest sector el que té un elevat índex de sinistralitat. La idea és poder fer extensiva aquesta vigilància a tot el territori català i a altres sectors si l'experiència, que durarà un any, és reeixida.

Per incorporar aquesta tasca a les pròpies del cos policial, els agents de les dues comissaries on es fa la prova estan sent formats per tal de poder detectar els riscos d'accident laboral greu i imminent, en concret en la caiguda d'alçada de més de dos metres i en el colgament per excavació d'una rasa o d'un talús.

En el cas dels treballs en alçada, els Mossos es fixaran que estiguin protegits per baranes rígides d'una alçada mínima de 90 centímetres, que hi hagi xarxa de seguretat i que els empleats portin l'arnés. En el cas d'excavació de rases o talussos es comprovaran els graus d'inclinació, que les estructures que es posen per apuntalar i reforçar les excavacions són les adequades i que el forat es faci de manera esglaonada per evitar els despreniments.

Protocol previst
Si els agents que patrullen pel carrer detecten una situació de risc en una obra, han de seguir un protocol que passa per donar avís a la seva sala regional de comandament, que ho comunicarà al servei de guàrdia d'accidents d'Inspecció de Treball. Malgrat aquest ajut dels Mossos, Serna va reconèixer que "no tindrem mai prou recursos per ser darrere de cada obra".

UGT va qualificar ahir la iniciativa de "molt positiva". El sindicat destaca que evitar accidents laborals és feina "de totes les parts".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.