Economia

Contra xifrada

Jordi Garriga Riu

Aclarir per guanyar aigua

Immersos en la lluita per guanyar nous recursos hídrics en aquest període interminable de sequera, l’aigua blava, la part de la pluja que flueix cap a aqüífers o rius, que no s’ha evaporat o ha estat transpirada per les plantes (aigua verda), pot ser una aportació molt valuosa, que es pot obtenir amb aclarides, com demostra en un estudi recent de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua-Cerca (ICRA-Cerca) un equip d’investigadors encapçalat per Vicenç Acuña i Xavier Garcia.

Com explica Acuña, director de l’ICRA-Cerca, “dels anys cinquanta ençà, amb l’abandó de terres agrícoles i de les àrees forestals gestionades, s’ha esdevingut un procés de reforestació i augment de la vegetació en moltes conques, amb la conseqüència que el 80% de l’aigua de pluja és aigua verda”. Això suposa un problema en un context de “boscos molt densos, amb una competència aferrissada pel recurs d’aigua entre els arbres, que amb l’efecte del canvi climàtic pateixen molta set”. L’estudi dels científics de l’ICRA-Cerca proposa l’aclarida forestal “per així facilitar la transició cap a la maduresa del bosc, amb l’eliminació dels arbres més febles i així generar més aigua blava”. L’estudi quantifica l’aigua que es podria produir per aquesta via a diferents conques internes, i “en quins llocs es podria assolir el màxim benefici econòmic, associant producció de fusta amb l’obtenció de més aigua per a l’abastament domèstic”, a banda de prevenir incendis. En aquest sentit, un indret especialment “rendible” seria a la conca del Ter, boscos pròxims a Vic i els de l’altiplà del Lluçanès. Les simulacions amb el model SWAT+ mostren augments d’aigua blava del 5% amb l’aclarida lleugera (retirada del 10% de la biomassa forestal aèria) i de fins al 35-45% en aclarida intensa (retirada del 50% de la biomassa). “En aclarides moderades, amb una retirada de fins al 20% de la massa forestal, es permetria guanyar, en el total de totes les conques, fins a 493,2 hm³, prou per emplenar tres embassaments de Sau.” En la majoria d’escenaris, el cost d’aclarida supera el benefici econòmic, entre el 0 i el 25%, cosa que es capgira “si considerem el benefici directe del nou recurs hídric que fa que les dessalinitzadores treballin menys, amb l’estalvi econòmic que això suposa”.

Els autors de l’estudi proposen canvis en les eines d’estímul a la gestió forestal: “Si fins ara els crèdits climàtics estaven pensats per mitigar el risc d’incendi i preservar la biodiversitat, potser convertir-los en uns crèdits d’aigua que recompensessin els propietaris per recursos hídrics extres generats, sigui per les hectàrees aclarides, tenint en compte la densitat, o per la intensitat de les aclarides realitzades.” Per ajustar la rendibilitat, es mesura a cada zona boscosa el seu règim de pluges i l’efecte local de la sequera.

3.917 hm³
Quantitat d’aigua blava que es podria obtenir amb una aclarida intensa dels boscos. Ara la quantitat és de 2.881,2 hm³


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona