Economia

Sony estudia dedicar part de la seva planta a Catalunya a energies renovables

L'empresa preveu fabricar plaques solars a Viladecavalls

El grup Sony té en marxa un estudi per dedicar una part de l'activitat de la seva planta a Catalunya, a la localitat de Viladecavalls (Vallès Occidental), a les energies renovables, segons han avançat  fonts del sector d'electrònica de consum.

Portaveus de Sony han declinat fer declaracions, però les mateixes fonts han assenyalat que l'estudi contempla dedicar una part de les instal·lacions de Viladecavalls a la fabricació de plaques solars.

Es tracta d'un estudi i no d'una decisió ferma ja que una iniciativa d'aquest tipus ha de ser presentada per la filial espanyola al Japó i s'ha d'aprovar des de la central de multinacional nipona a Tòquio.

La fàbrica catalana de Sony, on treballen unes 2.500 persones incloent temporals, és la planta d'electrònica de consum més important que encara fabrica a Espanya i s'hi fabriquen i exporten televisors a països europeus com Portugal, Itàlia o França.

Tot i això, la pressió de països amb menors costos de mà d'obra està obligant les planta d'electrònica de consum a tot Europa Occidental a buscar alternatives per garantir les activitat industrial i en aquesta línia s'emmarca l'estudi per a la factoria de Sony a Espanya.

És la primera vegada que un estudi d'aquest estil es porta a terme amb la planta en ple funcionament, ja que en la majoria dels casos es tracta de grups que arrosseguen crisis llargues i per això aquests projectes no acaben de consolidar-se.

En el cas de l'estudi de Sony es tractaria d'un projecte de fabricar plaques solars a mitjà i llarg termini a la planta espanyola i només en una part de les seves instal·lacions.

Sony España produeix a Viladecavalls al voltant d'1,5 milions de televisors a l'any i la intenció del grup és seguir centrats en aquesta activitat de manera immediata.

En els seus últims resultats, Sony España ha obtingut en l'exercici fiscal 2008, que va tancar el passat 31 de març, un benefici net de 7 milions d'euros, un 70% menys que el 2007, quan va guanyar 23,4 milions, a causa del retrocés del mercat i a la caiguda del preu dels televisors de pantalla plana.

La multinacional japonesa també ha vist reduïda en aquest últim exercici fiscal la seva facturació, que ha passat dels 2.491 milions de 2007 als 2.148 de 2008, un 13,5% menys, en un context de caiguda general del consum tant a Espanya com a Europa i de fet la recuperació d'Alemanya i França podria beneficiar les exportacions en el pròxim exercici.

Durant l'any passat la multinacional es va comprometre a mantenir la continuïtat de la planta espanyola fins a finals del 2010, en un context en què va tancar tres factories: una planta a Pittsburg (EUA), una altra a Dax (França) i una altra al Japó.

A canvi la filial espanyola va reduir la seva plantilla en unes 290 persones en l'últim any, un centenar de les quals a través de baixes voluntàries i prejubilacions acordades amb els sindicats de la factoria de Viladecavalls.

Els treballadors també van acceptar congelar els seus salaris els anys 2009 i 2010, com a part del que el director general per a Espanya, Pedro Navarrete va definir en el seu moment com "un exercici de responsabilitat social".

Sony España defensa la tesi que en l'electrònica de consum el cicle dels productes s'ha escurçat fins a períodes de quatre mesos i que, per tant, garantir dos anys de futur de la planta suposa pensar a mitjà termini.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.