Economia

La pedra fa 100 milions en pèrdues al camp lleidatà

Hi ha 30 municipis afectats i la xifra de temporers sense feina podria pujar dels 2.000 inicials als 4.000

El temporal de vent i pedra de dissabte passat al Segrià i la Noguera generarà unes pèrdues de més de 100 milions d’euros, segons les primeres estimacions del departament d’Agricultura. A la pèrdua de centenars de milions de quilos de fruita s’hi sumaran collites de blat de moro, sistemes de reg i xarxes antipedra fets malbé, així com altres instal·lacions.

La devastació repercutirà també en sectors com ara transportistes i fabricants d’envasos. A més, els temporers sense feina augmenten i si Agricultura els xifrava en uns 2.000, Unió de Pagesos (UP) ja donava ahir la xifra de 3.000, mentre que algunes cooperatives deien que es podien superar els 4.000. Tot plegat, unes 18.000 hectàrees afectades, de 30 municipis i un miler d’explotacions.

Plans pal·liatius
Davant d’aquesta catàstrofe, el president José Montilla i el conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, van visitar ahir finques afectades de Torrelameu, a la Noguera, anunciant plans per replantar fruiters malmesos i finançament per refer instal·lacions. Montilla va afegir que ja ha iniciat converses amb el govern central per obtenir bonificacions i pròrrogues fiscals en l’IRPF i la Seguretat Social.

Montilla també va anunciar que Treball agilitarà expedients de regulació per a cooperatives i empreses afectades i buscarà sortides als temporers aturats.

En aquest sentit, Unió de Pagesos (UP) ja ha recol·locat petits contingents a València i Mallorca i la conselleria d’Acció Social ha anunciat que es farà càrrec de l’allotjament i la manutenció de temporers sense feina durant uns dies. UP també va reclamar mesures “excepcionals” i ajuts directes per a qui ho hagi perdut tot.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona