Economia

barcelonès nord

L'atur va mantenir el 2010 els pitjors registres a la comarca

És el nombre de desocupats menys amb què es va tancar l'any passat, en relació al 2009

Els sindicats i els empresaris blasmen la reforma laboral

Com tothom intuïa, les xifres han acabat donant la raó a aquells que pensaven que el 2010 continuaria sent un any negre pel que fa a l'atur. Lògicament, les tres principals ciutats del Barcelonès Nord –Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs– no s'han escapat d'aquesta dinàmica negativa i van mantenir al llarg de l'any passat els índexs de desocupació que van incrementar-se el 2008 i que es van disparar al llarg del 2009. Així, les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya van tancar l'any passat amb un total de 35.138 desocupats entre totes tres ciutats, una xifra mínimament inferior a la registrada a final del 2009, que va ser de 35.244. Aquesta diferència, de 106 persones, evidencia la duresa laboral de l'any passat, durant el qual es va arribar a assolir la pitjor xifra de desocupats des de fa molts anys: va ser al març, quan la desocupació registrada a la comarca va assolir un sostre de 37.953 persones. Fins llavors, les llistes de l'atur en aquestes tres ciutats eren entre 500 o un miler de persones cada mes, aproximadament, i van protagonitzar un hivern més complicat del que llavors s'esperava. L'arribada de la primavera, però, va significar un alleujament per a aquesta sagnia, ja que en tres mesos la xifra es va reduir a 3.000 persones.

La reforma, ase dels cops

A partir de l'agost, i fins al mes de novembre, el nombre d'inscrits en les llistes de l'atur va tornar a augmentar, tot i que a un ritme molt més lent del que ho havia fet fins ara. Amb tot, i a banda de l'impacte laboral que té la finalització de l'estiu, els sindicats culpen d'aquesta tendència l'aplicació de la reforma laboral. “Des que està vigent, la contractació indefinida ha estat mínima, d'un 8%, i amb aquesta reforma ja no es fan acomiadaments col·lectius, però sí molts d'individuals”, indica Felipe Barrera, secretari comarcal de la UGT del Barcelonès Nord. Per la seva banda, la secretària general de CCOO a la comarca, Maria Gallardo, opina que el seu sindicat ja va alertar que la “injusta” reforma “no crearia llocs de feina ni reduiria la diferència entre contractació temporal i contractació indefinida”. En l'altre extrem, el vicepresident de la Federació Empresarial de Badalona, Josep Maria Puente, mostra la seva preocupació per les xifres però considera que aquest decreixement del ritme de desocupats és fruit del fet que, “amb la gent que ha caigut, ja en queda poca per acomiadar”, i no tant per l'efecte d'una reforma laboral “insuficient”.

Per últim, i com a indicador que la crisi té més impacte en aquestes tres ciutats del Barcelonès Nord que no pas en altres punts de Catalunya, la taxa d'atur mitjana de totes tres s'ha situat en el 17,7%, només superada per Mataró i més de cinc punts per sobre que la de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.