Economia

Catalunya té 168.000 llars amb tots els membres a l'atur

La desocupació afecta el 18% de població activa a finals del 2010, la taxa més alta en 14 anys

El quart trimestre destrueix 42.600 llocs de treball

Mena creu que el 2011 serà un any de transició

Catalunya té 168.000 llars amb tots els seus membres a l'atur; una xifra que suposa aproximadament el 6% de les famílies, segons va avançar ahir el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena. Aquesta dada és la millor mostra d'una crisi que s'ha caracteritzat per una destrucció massiva de llocs de treball que ha deixat en una situació delicada moltes famílies. No obstant això, són un 4,5% menys que fa un any. En el conjunt de l'Estat, són gairebé 1,33 milions de llars amb tots els membres a l'atur.

El 2010 el mercat de treball ha viscut una certa estabilització, però la demora en la recuperació del mercat de treball, que segons Mena no s'iniciarà aquest any, pot generar més problemes socials. Per exemple, més de la meitat dels desocupats, el 50,9%, fa més d'un any que són a l'atur. Això vol dir que o bé ja no cobren la prestació o els en queda poca. Aquests desocupats són, a més, els que estadísticament tenen més dificultats per trobar feina. L'ocupació va aturar, el 2010, la forta caiguda dels dos anys anteriors gràcies a uns trimestres centrals positius, però ha acabat malament, amb una pèrdua de 42.600 llocs de treball entre l'octubre i el desembre. En el quart trimestre, l'atur es va enfilar fins al 17,98%, la taxa més alta del 1997, que va superar el 18%, segons les dades de l'EPA. És tan greu, el precedent, com el fet que sigui el punt més alt de tota la crisi i també que el país hagi marcat una altra punta pel que fa al nombre de persones sense feina: 686.800.

Els serveis ha estat el sector que ha tingut un més bon comportament el 2010, creant 37.000 llocs de treball. Això s'explica per l'ocupació estacional generada en el segon i tercer trimestres, sobretot dedicada al turisme. Però el final d'aquesta ocupació s'ha notat i en el quart trimestre el sector ha perdut 21.400 llocs de treball i ni la campanya de Nadal al comerç ha pogut evitar el daltabaix. La indústria ha continuat l'evolució inversa, ja que ha perdut ocupació el 2010 però ha revifat en l'últim trimestre, amb 2.600 llocs de treball més. Però en la construcció no hi ha treva i ha perdut 41.700 llocs de treball el 2010, uns 19.000 en l'últim trimestre.

La recuperació, el 2012

El conseller Mena va estrenar-se ahir en roda de premsa i va reiterar l'objectiu de reduir l'atur a la meitat en la legislatura. “Aquest any és de transició, estem prenent les mesures i establint les bases per complir l'objectiu”, va dir, i va descartar que aquest any el mercat de treball es refaci, cosa que espera que passi el 2012. Mena no va concretar les polítiques d'ocupació que dissenya el govern, però va avançar que està treballant conjuntament amb els agents socials.

Al l'Estat, l'atur ha tornat a superar el 20% i voreja els 4,7 milions de persones. El ministre de Treball, Valeriano Gómez, va treure importància a aquest repunt i va dir que la destrucció d'ocupació “es troba ja en el punt final”.

Girona i Tarragona, a prop del 20%

L'atur s'ha disparat en el quart trimestre del 2010, sobretot a les demarcacions de Girona i Tarragona, on la taxa d'atur supera el 19% (19,2% i 19,7%, respectivament). És especialment negatiu en el cas gironí, perquè ha pujat tres punts i mig en un sol trimestre. En canvi, comparat amb el quart trimestre del 2009, la taxa és aproximadament la mateixa. El fenomen, que també es produeix a les comarques tarragonines, tot i que menys pronunciat, s'explica per l'alt impacte de la temporada alta al turisme en l'ocupació a la Costa Brava i la Costa Daurada. En canvi, les demarcacions de Barcelona i Lleida han viscut un 2010 més estable, amb la taxa d'atur prop del 17,8% a Barcelona i entre el 14 i el 15% a les comarques de Ponent.

Els sindicats volen que es retiri la reforma laboral

Els sindicats CCOO, la UGT i la USOC van criticar ahir la reforma del mercat de treball perquè creuen que no serveix per generar llocs de treball, a propòsit de les dades d'atur i ocupació de l'EPA.

Un de cada quatre nous desocupats són autònoms

La federació d'autònoms ATA va denunciar ahir que un de cada quatre nous desocupats del 2010 a l'Estat són autònoms. Va subratllar que persisteixen els problemes de manca de crèdit i morositat.

La CEOE demana moderació salarial per crear ocupació

La patronal espanyola CEOE va assegurar ahir en un comunicat que l'alta taxa d'atur fa necessari mantenir la moderació salarial en la negociació col·lectiva perquè es creï ocupació.

L'AGETT creu que l'ocupació no es refarà enguany

La patronal d'ETTs AGETT no preveu que creixi significativament l'ocupació durant aquest any a l'Estat, i va demanar que es creï un clima “favorable” a l'activitat empresarial.

Valeo acomiadarà 67 treballadors a Martorelles

La direcció de Valeo Climatització de Martorelles va comunicar ahir al comitè d'empresa la decisió de traslladar part de la producció a Saragossa i presentar un ERO per acomiadar 67 dels seus 400 treballadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Rússia

Rússia augmenta un 82% els ingressos per la venda de petroli i gas el 2024

barcelona
unió europa

Brussel·les exigeix a Booking complir amb les restriccions de la llei de mercats digitals

barcelona
ECONOMIA

Came Parkare s’instal·larà al parc de l’Alba

CERDANYOLA DEL VALLÈS

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona
Ruben Sans
President de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC)

“L’empresari segueix veient-se com una figura negativa”

Barcelona
DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Tecnologia

La Mobile World Capital vol lluir “el llegat” que deixa el MWC

Barcelona

El mercat posa a prova la joiera responsable

barcelona