Economia

ROBERT FIGUERAS

PRESIDENT DEL GREMI DE FORNERS ARTESANS GIRONINS

“Volem que ens diferenciïn de la gran producció”

A finals de l'any passat van presentar la nova marca Flequers Artesans. Quin és el seu objectiu?

L'objectiu és diferenciar la fleca artesanal de la resta i ho volem donar a conèixer a la gent. És per això que no volem només que se'ns diferenciï per una placa o un anagrama que hi digui que estem agremiats, sinó que volem que quan la gent passi per davant d'aquests establiments sàpiga que hi ha una sèrie de professionals que fem pa d'una terminada manera i que ens diferenciïn de la gran producció.

Què us fa diferents dels grans productors?

La fleca artesana té unes característiques de treball. La mateixa paraula ho diu: artesanal. Fem el pa amb les mans i sense maquinària, amb molt de repòs i temps i amb llevats naturals. La marca Flequers Artesanals parteix d'un programa que vam elaborar fa tres o quatre anys, en què ens va ajudar la Generalitat, amb la intenció de saber quina era la situació de la fleca, on volíem arribar i què calia fer per arribar-hi. Ara estem desenvolupant aquest programa i l'estem donant a conèixer.

Quants flequers engloba l'associació?

Som prop de 150 agremiats i unes 400 botigues. Totes botigues artesanals.

Fa unes setmanes van presentar públicament un pa amb denominació d'origen?

Volem fer un pa amb denominació d'origen que puguin vendre els nostres agremiats en exclusiva. Un pa diferent i amb etiqueta negra. Conjuntament amb l'IRTA de Mas Badia de la Tallada d'Empordà hem recuperat unes varietats de blat, alguna de les quals feia més de quaranta anys que no es produïa, i s'han sembrat als Aiguamolls de l'Empordà. En el projecte, a més del gremi i la Generalitat, també hi participa l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, que recuperarà una antiga farinera, i el parc dels Aiguamolls.

Els flequers també noten la crisi econòmica?

Com qualsevol altre sector. La gent no compra tant pa o compra el que realment gasta. Per això ens hem d'especialitzar.

Hi ha relleu generacional?

Hem passat uns anys que s'han tancat moltes fleques perquè no hi havia relleu generacional. Els joves buscaven altres camins. Aquests darrers tres o quatre anys estem detectant que la gent jove entra en el sector, gent que es mou i tira endavant. La crisi i la modernització del sector hi ha ajudat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.