Economia

La contra

Productes i cuina ebrencs

La productora L'Indi Produccions edita un documental sobre la gastronomia de les Terres de l'Ebre, que segueix el cicle anual dels productes autòctons i és conduït per Pep Sala

L'angula, l'arròs, els musclos, els llagostins, la tonyina, l'oli, el vi, la mel, són alguns dels productes autòctons de les Terres de l'Ebre que apareixen en el documental que L'Indi Produccions ha editat i que ha enregistrat durant el darrer any i mig. “Hem fet un seguiment dels productes del mar, el delta de l'Ebre i la terra en cadascuna de les quatre estacions de l'any”, explica el músic Pep Sala, que és el conductor del documental que porta per títol Gastronomia de les Terres de l'Ebre. Producte, paisatge i cuina. I el resultat són quatre capítols d'una hora de durada cadascun, que mostren el paisatge ebrenc amb la seua riquesa alimentària i la transformació dels productes amb plats elaborats de la mà de cuiners del territori com Jeroni Castell, Agustí Cladell o Joan Forcadell.

Sala, que en aquesta ocasió ens mostra la seua faceta de gastrònom, fa un recorregut per les Terres de l'Ebre i mostra el riu com a columna vertebral d'unes comarques que ocupen una extensió de 320 quilòmetres quadrats. “La varietat de paisatge ens ofereix una gran riquesa gastronòmica”, s'assegura en el documental. La llotja de peix de la Ràpita, les muscleres del delta de l'Ebre o les granges d'engreix de tonyina del grup Balfegó de l'Ametlla de Mar són alguns dels escenaris on s'exhibeixen els productes del mar. L'elaboració de diferents tipus de mel, d'oli d'oliva –amb una menció especial per a l'oli de les oliveres mil·lenàries– i del vi de la Terra Alta serveixen a L'Indi Produccions per ensenyar la producció de l'interior de les Terres de l'Ebre. També el cultiu de l'arròs, amb una extensió de 20.000 hectàrees al delta de l'Ebre, té un protagonisme destacat en el documental sobre la gastronomia ebrenca. Un documental que també ens transporta a diferents fires i festes gastronòmiques que se celebren a les comarques de l'Ebre, com la Diada de l'Ostra de l'Ampolla, que cada any reuneix centenars de persones al port pesquer, o la Festa de la Sega de l'Arròs que celebren els municipis del Delta.

En total L'Indi Produccions ha enregistrat vint productes i vint receptes, gràcies a la col·laboració de productors i restauradors de les Terres de l'Ebre. El documental ja s'ha presentat a Deltebre, a l'hotel Rull (un dels col·laboradors en la producció) i a la fira alimentària Festast de Tortosa, un aparador de la gastronomia ebrenca que tot i la crisi econòmica enguany ha incrementat el nombre d'expositors.

Els quatre capítols de Gastronomia de les Terres de l'Ebre. Producte, paisatge i cuina estan dividits en dos DVD, i es poden adquirir per 15 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.