Opinió

Impostos que no vols apujar, no els deixis sortir

Podem posar moltes etiquetes al discurs que va pronunciar el doctor Andreu Mas-Colell el 30 de setembre passat en el Cercle d'Economia, però no pas la seva falta de claredat. Penso que en aquelles paraules del doctor Mas-Colell hi ha resumida l'essència d'una manera de fer, hi està manifestada la tendència que veurem les properes dècades en l'administració de la cosa pública, a Catalunya, sí, i a tot arreu. Idees a ressaltar:

-Es planteja l'accés gratuït universal als serveis públics. Es diu gratuït però es paguen impostos, contribucions especials, taxes, estatals, locals, municipals, quotes a la Seguretat Social. Penso que la lectura és simple: la tendència de la recaptació fiscal va a menys perquè l'activitat econòmica tendeix a menys, i l'atur, a més, per la qual cosa les recaptacions fiscals cauran.

-S'argüeix que la participació privada en la prestació dels serveis que demani la població ha de ser superior, però la renda mitjana de la població ¿arribarà a pagar el que demani per a aquests serveis? Penso que aquí s'hi explicita la carpetada final a la redistribució de la renda: si els impostos no han de créixer -els veritablement rics sempre tindran tortuositats legals per no pagar- i les despeses no han d'acabar sent ateses, l'única sortida és que paguin qui usen serveis, i qui no pugui, que s'empobreixi o els usi menys.

-Una idea: que es mantindrà l'essencial. Ja, el concepte essencial és subjectiu, però això al marge: un mínim de subsistència sempre hi serà perquè no hi ha pitjor enemic que qui no hi té res a perdre. A partir d'aquí…

Resum del resum: pagament per accés a l'ús, declini de la redistribució, i cadascú el que és seu. No té gens a veure amb el que hem vist fins ara, però és que estem en una crisi sistèmica (Catalunya i tot el planeta) i quan això passa es produeix un canvi de model. I el model que ve és trist, pobre i limitat, almenys per a la majoria.

Aconsegueixin el text. Endurint expressions i emprant vocables i oracions més rotundes, el meu parer és que aquest missatge podria haver estat pronunciat per la senyora María Dolores de Cospedal; i no, no es quedin en la diferència de color polític entre l'un i altra: transcendeixin això perquè això ja no és important … si és que, al capdavall, algun cop ho ha estat.

Què vaig trobar a faltar en aquest discurs? Doncs hi vaig trobar a faltar la referència als 18.000 milions d'euros que anualment Catalunya rep de menys d'Estat espanyol amb relació al que a l'Estat espanyol aporta. ¿Que no cal ser eficients en les despeses sense pujar els impostos? Doncs a què esperen? Aquests impostos que no es volen apujar, pagats, ja estan a compte. Ja saben: “Aigua que no has de beure deixa-la córrer.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

L’Opa del BBVA al Sabadell s’alenteix

barcelona
unió europea

La CE veta l’ús d’un agent químic present en caixes de pizza

barcelona
regne unit

El Banc d’Anglaterra no es deixa arrossegar per la Fed i manté els tipus en el 5%

barcelona

Girona és una de les demarcacions de l’Estat amb més hotels a la venda

GIRONA
Tribuna

Un equip de 3 estrelles

Soci-Director de H&B Human and Business, conferenciant i formador
economia

Ajuntament, empreses i institucions acadèmiques impulsen l’Aliança per a la Innovació BIVA

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró