Opinió

Millora la productivitat

A l'últim informe anual de l'empresa catalana del 2010 que acaben de publicar la Cambra de Comerç i el Departament d'Economia i Coneixement, hi ha dades força interessants, sobretot tenint en compte que últimament no estem gaire acostumats a les dades positives.

Així com en els anys 2008 i 2009 quasi totes les dades varen ser molt desfavorables, en el 2010 en les empreses catalanes s'hi van produir canvis importants de tendència. A part de l'augment del nombre de vendes, sobretot gràcies a l'exportació, hi ha millores relacionades amb la productivitat. Concretament, l'any 2010 les empreses van reduir la despesa de personal un 1,9%, però simultàniament van aconseguir augmentar el valor afegit un 1,9%. Això explica que la productivitat laboral ha augmentat un 3,8% enguany. És una dada important, perquè la productivitat havia estat baixant de manera sistemàtica des de l'any 2004. Aquesta ha estat una de les febleses principals del teixit empresarial català dels últims anys. La millora en la productivitat és una de les causes que explica que la rendibilitat financera de les empreses, és a dir, el percentatge de beneficis sobre el capital invertit hagi pujat fins al gairebé el 12%. Es una rendibilitat que no està gens malament, sobretot si tenim en compte els tipus d'interès actuals.

De totes maneres, és una de les dues cares de la moneda. A l'altra cara hi tenim que la despesa de personal es va reduir sobretot com a conseqüència de la reducció del nombre de treballadors. Concretament, l'any 2010 les empreses catalanes van reduir l'ocupació un 3,6%. L'any 2009 la reducció va ser del 8,1%. Aquesta disminució es va fer sobretot en el segment de treballadors amb contractes temporals. Això explica que el pes de l'ocupació fixa en l'ocupació total de l'empresa catalana hagi passat del 75% l'any 2007 al 81% a final del 2010. Per tant, els que en paguen els plats trencats són essencialment els treballadors, que no tenen una contractació estable. El que fan moltes empreses que necessiten reduir la despesa de personal és acomiadar una part de la seva plantilla, sobretot la que té contractes temporals. Una reflexió que podem fer és que altres empreses, poques certament, el que fan per reduir la despesa de personal és reduir les retribucions sense rebaixar nombre de personal. Així, mantenen la força laboral i demostren a la seva gent que compten amb ells. Es molt fàcil dir que les persones són el més important en l'empresa, però el que necessitem és que això es demostri en moments difícils. És veritat que la legislació laboral vigent no fa fàcil aquest tipus de polítiques i que a vegades hi ha treballadors que no ho posen fàcil. Per això, ara per ara és un bon moment per millorar el marc de les relacions laborals, en aquest i en molts altres temes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona