Economia

Els treballadors de Panrico de Santa Perpètua aniran a la vaga indefinida

Rebutgen la proposta de la Generalitat per evitar el tancament de la fàbrica

Dels 229 treballadors que han votat en assemblea, 169 s'han decantat en contra la proposta i 57 a favor

Els treballadors de la planta de Panrico de Santa Perpetua de Mogoda han anunciat que aniran a la vaga indefinida, prevista a partir de dijous que ve, després de rebutjar aquest dissabte en assemblea la proposta de mediació de la Generalitat per evitar el tancament de la fàbrica, que l'empresa va anunciar a finals de l'any passat després de passar a mans del fons d'inversió Oak Tree.

Més de 300 treballadors han participat a l'assemblea d'aquest matí i dels 229 treballadors que han votat, 169 ho han fet en contra i 57 a favor de la proposta, que els deixava sense complements salarials. D'aquesta manera els treballadors han referendat la proposta del comitè d'empresa liderada per CCOO, que s'oposa a la proposta d'UGT.

Paral·lelament, el sindicat d'UGT està reunit amb 200 treballadors d'altres centres de Panrico arreu de Catalunya.

La planta de Santa Perpètua té un total d'uns 450 treballadors i és el major centre de treball de Panrico a Catalunya, segons els membres del seu comitè d'empresa, però no l'únic, i no se sap si la resta d'empleats catalans de la companyia també rebutjaran la mediació i recolzaran la vaga: mentre els empleats del Vallès feien una assemblea, la UGT en celebrava una altra a Barcelona que ha decidit sotmetre la proposta a referèndum dimarts vinent.

Pels treballadors de Santa Perpètua, però, la decisió està presa i no participaran en aquella votació: “per nosaltres és vinculant el resultat de la fàbrica; estem parlant de la fàbrica i qui ha convocat aquest referèndum és el comitè d'empresa de la fàbrica de Santa Perpètua, i és allò que ens vincula a nosaltres”, ha considerat Pedro Izquierdo, membre de CCOO i portaveu del comitè d'empresa del centre després de la votació a Santa Perpètua.

“Tenim l'obligació de respectar allò que els treballadors han decidit, i han decidit no acceptar una proposta en què anava implícita aquell tipus de convocatòria de referèndum i per tant queda també rebutjada”, ha afegit.

Assemblea tensa

En l'assemblea, molts empleats han manifestat el seu descontent amb una proposta de mediació que, segons creuen, “ha estat més aviat una transmissió de les propostes de l'empresa. No hem vit que la Generalitat s'apropés a les propostes que hem plantejat els treballadors”, segons Izquierdo. A més, consideren que la resta d'empleats de Panrico no han de decidir sobre una proposta que afecta sobretot, diuen, els seus drets.

Ha estat una trobada que han seguit uns 300 empleats de Santa Perpètua (també estaven convocats a la trobada de la UGT), i que ha acabat amb un debat que ha tingut moments molt tensos, especialment quan han pres la paraula empleats que defensaven donar suport a la proposta de mediació. “No vull anar a l'atur”, cridava un d'ells. Ha estat a petició d'un d'aquests empleats favorables a l'acord que la votació s'ha fet de forma secreta.

Ara confien en el tribunal laboral

La mediació rebutjada proposava suprimir en els propers dos exercicis els complements salarials, anomenats ‘motxilles', dels quals gaudeixen ara els treballadors. A canvi, existeix el compromís que cap d'ells acabi cobrant menys de 26.000 euros bruts anuals i rebran indemnitzacions pel valor total de 3,5 milions d'euros en sis terminis. També preveu modificacions en les retribucions durant les baixes per evitar l'absentisme laboral i rebaixes de sous.

Després de rebutjar aquests plantejaments, els treballadors de Santa Perpètua no pensen participar en la votació de dimarts, pensen fer cas omís del resultat que tingui, i aniran a la vaga des de dijous al vespre.

Abans, dimecres, tenen programada una mediació davant del tribunal laboral. Ara serà aquest tribunal el que hagi de mirar de buscar un acord entre l'empresa i els treballadors de Santa Perpètua, que han rebutjat la proposta de la Generalitat. Izquierdo ha confiat en arribar a un acord mitjançant la mediació del tribunal, sense necessitat d'haver d'acordar un arbitratge, la resolució del qual sí que seria vinculant per a les parts.

Els representants del comitè neguen desavinences amb la Comissió Obrera Nacional

Izquierdo, d'altra banda, ha negat que la direcció nacional de CCOO no doni suport a la seva secció sindical a la fàbrica de Panrico a Santa Perpètua de Mogoda. “La direcció de CCOO ha fet seguiment de la negociació, i no ens consta que estigui en desacord amb allò que estem fent aquí; de fet avui ha estat aquí amb nosaltres el secretari general de la federació agroalimentària de CCOO, Miguel Ángel Domínguez”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
QUERALBS

FGC alerta que el consistori no ha signat el principi d’acord sobre Vall de Núria

QUERALBS
economia

Nova associació per millorar l’economia i promocionar les Garrigues

Juneda
economia

Catalunya va rebre 1,87 milions de passatgers internacionals per via aèria a l’abril

barcelona
economia

Criteria Caixa es convertirà en el primer accionista de Colonial

barcelona

Girona limitarà els grups de turistes a 25 persones i prohibirà l’ús d’altaveus

GIRONA

L’IRTA converteix les seves explotacions en laboratoris amb nova tecnologia

la tallada d’empordà

Neix una plataforma veïnal que reclama reduir el turisme a la ciutat

GIRONA
SANT PERE PESCADOR

El càmping gironí Las Dunas, premiat als ACSI Awards 2024

GIRONA

La Copa Amèrica, impuls a l’economia local