Opinió

Apreciacions sobre la reforma laboral

Tant la negociació col·lectiva com les successives reformes de l'ordenament laboral avancen cap a la negociació en el si de l'empresa, com una eina facilitadora de la flexibilització interna i com l'instrument adequat per ordenar els aspectes claus de les relacions laborals, com són la distribució de la jornada, la mobilitat funcional i la retribució flexible. Les mesures més significatives introduïdes per la reforma aprovada pel govern recullen el guant llançat per les organitzacions empresarials i sindicals més representatives, eliminant la necessitat que siguin regulades per futurs convenis col·lectius, perpetuant-les en el temps, i desvinculant-les del volum d'ocupació; el poder de negociació dels sindicats es trasllada, no obstant, a la representació unitària de l'empresa o, en el seu defecte, a una comissió democràticament escollida per a l'ocasió, confiant que el control judicial serà suficient per protegir els drets dels treballadors.

Un dels canvis fonamentals de la reforma és la “superobjectivització”, o el que és el mateix, l'eliminació del caràcter finalista de les modificacions d'horari, salari, funcions, etc. i dels trasllats, que segons l'anterior regulació havien “de contribuir a millorar la situació de l'empresa”; així com l'eliminació de la raonabilitat de la decisió d'extingir, suspendre o reduir temporalment la jornada i la presumpció que concorren les causes justificatives si s'ha assolit un acord amb els treballadors.

Els pronunciaments judicials relatius a la valoració de la gestió de l'empresa desembocaven, en no poques ocasions, en la declaració d'improcedència dels acomiadaments per part dels jutges socials, o en la falta d'autorització dels ERO per part de l'administració.

De la mateixa forma s'autoritza la reducció del salari pactat amb els treballadors amb el límit del establert en conveni col·lectiu. I, en principi, l'única circumstància susceptible de valoració judicial quan s'impugnin les modificacions de salari, funcions, horari, etc. seran els criteris de competitivitat i productivitat adoptats per l'empresa.

Juntament amb la reducció en quasi un terç de la indemnització per acomiadament improcedent, destaca la supressió dels salaris de tramitació, principal obstacle en la pràctica per a la utilització de l'extinció per causes objectives i el principal motiu de l'ús inadequat de la fórmula del reconeixement de la improcedència “acomiadament exprés” que seguirà essent excessivament utilitzat per les empreses a causa de la reducció de la indemnització. Així mateix, augmentaran els acomiadaments objectius per faltes d'assistència justificada, en haver-se eliminat la necessitat de provar l'índex d'absentisme de la plantilla. I, per últim, la possibilitat de dur a terme l'acomiadament col·lectiu sense necessitat d'autorització administrativa ni acord amb els treballadors fa preveure un increment de les demandes individuals per acomiadament objectiu.


*Aquest article ha estat elaborat conjuntament amb Helena Maillo Ferrán, sòcia del Departament de Dret Laboral



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona