UP critica el delegat d'Interior a Lleida per no respectar la declaració de Cabanabona sobre els incendis agrícoles

La declaració de Cabanabona va ser consensuada el passat dissabte en aquest municipi de la Noguera entre diferents alcaldes dels municipis afectats pels incendis agrícoles de la setmana passada i el president de la Diputació de Lleida. A banda d'apuntar una sèrie de propostes per tal d'evitar al màxim possible la propagació dels incendis a través de la maquinària agrícola de la sega del cereal, la declaració també va servir per mostrat el rebuig dels alcaldes i el president de la Diputació a la prohibició de segar entre les dues i les cinc de la tarda que Interior va estipular en set comarques de l'interior del país sota la premissa de mirar d'evitar els incendis en zones agrícoles.

Per tot plegat, Alejandro Domingo ha volgut escenificar el suport al president de la Diputació i li ha agraït que es posicionés de forma clara a favor dels pagesos que estan en plena campanya de la sega del cereal. En aquest sentit, ha lamentat que el delegat d'Interior critiqués a posteriori a Gilabert pel seu posicionament i el titllés de no saber res d'agricultura. Segons Domingo el qui potser no sap res d'agricultura és Blasco ja que Gilabert és també l'alcalde de Montgai (Noguera), un municipi eminentment agrícola.

Unió de Pagesos lamenta profundament que des d'Interior s'hagi acusat al col·lectiu agrícola de ser els causants del 90% d'incendis agrícoles que hi ha hagut a la plana de Lleida des de mitjan de juny. Per això, aquest dijous s'han adherit a la declaració de Cabanabona i han portat el document al registre d'Interior perquè així en quedi constància i se li faci arribar directament al conseller Joan Saura. Malgrat la voluntat del sindicat també era la de poder-se reunir amb el delegat del departament, Pere Blasco, no ha estat possible perquè aquest no hi era.

Domingo ha explicat que en el seu cas particular, l'aturada obligada de sis hores en la sega del passat dissabte li ha provocat que en aquests moments encara tingui unes trenta tones de cereal per portar a emmagatzemar amb l'agreujant que es troben a l'aire lliure, amb les actuals condicions d'humitat per la pluja i el temor que una pedregada les pugui malmetre. Segons Domingo, aquestes xifres també es podrien extrapolar a la resta de pagesos que van seguir l'aturada marcada per Interior.

D'altra banda, Domingo ha reconegut que el passat dissabte els Agents Rurals van aixecar una acta a un agricultor de l'Urgell que no va respectar l'aturada en la sega de dues a cinc de la tarda però ha assenyalat que el més probable és que no derivi en cap mena de sanció econòmica sinó que només va ser un tràmit administratiu d'alerta.

UP ha recordat que la millor fórmula perquè els pagesos que seguen siguin els causants dels incendis agrícoles és seguir les indicacions de precaució en el treball que ja van parlar amb Interior a l'inici de la campanya. D'aquesta manera, Domingo ha insistit en la necessitat de portar sempre un extintor a la segadora, un bidó d'aigua i netejar periòdicament els racons de la màquina on s'acumula palla per evitar que s'encengui amb l'escalfor.

Per últim, Alejandro Domingo ha assegurat que si es tornen a aplicar mesures prohibitives com la del passat divendres i dissabte el sindicat tornarà a sortir al carrer per protestar i fer sentir la seva veu en contra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona