L'Agrària del Vallès promou cultiu autòcton
La cooperativa pretén recuperar la varietat local d'olivera Vera i del cigró menut
L'Agrària del Vallès vol dur a terme dues accions per promoure i recuperar cultius autòctons. En primer lloc, promocionar i rescatar la varietat local d'olivera Vera, que té una presència molt irregular i cada vegada menor al territori vallesà; i, en segon terme, potenciar el cigró menut, que es vol comercialitzar en conserva, en format convencional i ecològic.
La cooperativa va treballar juntament amb l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) per determinar el cap de clon de l'olivera Vera que es troba en una explotació de Caldes de Montbui. Amb l'estudi realitzat per l'IRTA, la cooperativa podrà multiplicar, en un futur, oliveres joves amb el nom de Vera del Vallès. “L'objectiu principal amb aquesta olivera és crear una planta certificada”, admet el director i gerent de l'Agrària del Vallès, Manel Cunill. D'aquesta manera, es busca afavorir i promoure el conreu d'aquesta varietat, utilitzada per produir oli.
Pel que fa al cigró menut, l'objectiu és treure'n noves conserves, tant convencionals com ecològiques. Pere Joan Alsina, productor ecològic de cereals i llegums, explica que en producció ecològica no es pot fer monocultiu i que “poder donar sortida a un producte que fem servir per rotació és molt positiu”. L'agricultor reconeix que al principi no sabien què fer-ne, del cigró, però, de mica en mica es va valorant i es comença a vendre més. “Primer va ser la mongeta del ganxet, i ara ve el cigró, cosa que és molt important per obrir el ventall d'opcions per al consumidor”, diu.