Economia

Franquet, la fi d'un segle dedicat a guarnir cavalls

L'albarderia de Reus, pionera a la demarcació, abaixa la persiana per sempre

Els canvis comercials i de consum suposen oportunitats, però també la fi de certes maneres de fer. És el cas de la Guarnicioneria Franquet de Reus, situada fins fa un parell de mesos al carrer de Sant Joan, i una de les últimes de les comarques tarragonines. Jordi i Gerard Franquet, pare i fill, han posat fi a 94 anys de confecció i venda d'articles de cuir i guarnicions de cavalleries. La crisi, però sobretot la jubilació del pare, i els efectes del comerç electrònic han motivat el tancament. Abans de tancar la botiga van oferir-ne el traspàs, però ningú s'hi va interessar.

El negoci va obrir les portes al carrer de Prat de la Riba el 1920, impulsat per Pere Franquet, el primer Franquet de les quatre generacions que han portat l'establiment, tots ells autodidactes. Més tard, va decidir traslladar-se a un local del carrer de Sant Joan, a uns metres de l'actual. Jordi Franquet pare explica que el canvi va respondre al fet que “el carrer de Sant Joan era el lloc per on entraven tots els pagesos amb els carros”. Des d'aleshores, la tenda va ser un referent al sud de Catalunya. En les últimes etapes, la producció dels Franquet va haver d'evolucionar del cavall de transport i treball al cavall de la pràctica d'equitació.

Gerard Franquet havia de ser l'encarregat de portar en solitari el negoci. El besnét del primer baster Franquet argumenta que “entre altres coses, amb l'arribada de les noves tecnologies, els hàbits de consum de la gent han canviat i es fa complicada la competitivitat dels negocis familiars i especialitzats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona