Economia

Arrenca la sembra de l'arròs

El preu del cereal i l'abast de la plaga del cargol poma, les principals preocupacions dels arrossaires

Els camps ja no s'inundaran a la tardor

El sectorreclama una reunió informativa sobre el cargol poma

Les 21.000 hectàrees d'arrossar del delta de l'Ebre estan inundades d'aigua dolça i l'activitat al camp és frenètica aquests dies per la sembra del cereal. Un mes de març plujós ha fet retardar uns deu dies l'inici de campanya, però, segons el sector, no tindrà conseqüències durant la sega. “La maquinària va estar molts dies aturada al març, però estem dintre el cicle de l'arròs; els terminis són raonables”, ha explicat el responsable del sector de l'arròs d'Unió de Pagesos (UP), Dani Forcadell. En una campanya normal es produeixen unes 120.000 tones d'arròs al delta de l'Ebre.

El preu de l'arròs i l'abast de la plaga del cargol poma són les principals preocupacions dels arrossaires i el que genera més incertesa en el sector. “El preu de l'arròs closca ha pujat, però això no s'ha traduït en un increment del preu de l'arròs blanc. No sabem quina serà la tendència del preu, és molt agosarat fer previsions per al mes de setembre”, ha manifestat el president de la Cambra Arrossera del Montsià, Miquel Fàbregas.

La passada tardor, l'arròs closca es cotitzava a 280 euros per tona, un preu que ara s'ha enfilat fins als 350 euros per tona, per la falta d'estoc. “Les perspectives quant al preu són bones; esperem que es mantingui la tendència del preu a l'alça”, ha comentat Forcadell.

D'aquí un parell de setmanes tots els camps del delta estaran sembrats i quan l'arròs germinarà (entre final de mes i principi de juny) serà un dels moments més delicats de la campanya i en què més sensible és a l'atac de la plaga del cargol poma. “Serà un any difícil perquè l'assecament dels camps es va fer molt tard”, ha dit el responsable del sector de l'arròs d'UP.

El Departament d'Agricultura i el sector han consensuat el pla d'actuació d'enguany amb una dotació pressupostària d'1,5 milions d'euros. De moment i de manera preventiva, s'han fet tractaments amb calç a l'hemidelta dret i s'han establert dues zones de guaret, una al marge dret del delta (de 20 hectàrees) i una altra a l'esquerra (de 25 hectàrees). Aquests arrossars no es conrearan i s'indemnitzarà els propietaris. “El guaret és una mesura encertada”, ha manifestat Fàbregas.

Tot i que el pla d'actuació contra el cargol poma s'ha consensuat amb el sector, abans de començar la campanya estava previst que Agricultura convoqués tots els arrossaires a una reunió informativa i, de moment, no se'ls ha convocat. “S'han fet reunions amb els pagesos afectats pel guaret, però és molt necessari que l'administració reuneixi tots els pagesos del Delta i els explique el pla”, ha assenyalat el director tècnic de Prodelta (entitat que agrupa comunitats de regants i cooperatives arrosseres), Marc Ibeas, que també reclama que es convoque la comissió de seguiment de les accions pactades al pla de lluita.

El tractament amb saponina als arrossars continuarà sent una de les principals accions aquesta primavera. “Estem demanant un gran esforç al pagès per combatre la plaga, però el gran reservori del mol·lusc invasor és al riu, és allà on s'ha d'actuar”, ha comentat Fàbregas, que insisteix en la necessitat d'instal·lar una barrera elèctrica al riu, una acció que ha de dur a terme la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.

Fins al pròxim mes d'octubre, el Departament d'Agricultura farà un seguiment dels camps que l'any passat es van inundar amb aigua salada i que van ser menys productius, per la qual cosa el sector es va negar a repetir-ho tot i l'efectivitat en la mortalitat del cargol poma.

Les accions més contundents per frenar el cargol poma es faran a la tardor, després de la collita de l'arròs. “Una de les claus serà l'assecat prematur dels camps”, ha dit Ibeas. Enguany, els arrossaires ja no estan obligats a inundar els camps els mesos d'hivern per cobrar els ajuts agroambientals de l'arròs. “A l'octubre ja podrem assecar els camps i els pagesos no seran penalitzats per Europa per no haver inundat”, ha comentat el president de la Cambra Arrossera del Montsià. De fet, als camps de les zones més altes del Delta està previst dur a terme la sega del cereal en sec al setembre. I en aquelles parcel·les en què no sigui viable fer la sega en eixut es farà amb aigua, però immediatament després es farà l'aixafament del terreny i el tractament amb saponina.

Tot i que no està previst salinitzar més camps d'arròs, sí que s'inundarà amb aigua de mar els desaigües del marge esquerre i dret. A més es continua la recerca en la lluita biològica contra el mol·lusc.

350
euros
per tona és la cotització de l'arròs closca al mercat, preu que s'ha incrementat per la falta d'estoc
1,5
milions d'euros
és el pressupost que Agricultura destinarà al pla d'actuació contra el cargol poma al Delta

Mesures preventives al País Valencià

La Conselleria d'Agricultura del País Valencià controlarà la maquinària agrícola utilitzada en el conreu de l'arròs, sobretot si prové del delta de l'Ebre, per evitar la propagació de la plaga del cargol poma. Així, els propietaris de les màquines hauran de comunicar a la Conselleria amb un mínim de quinze dies d'antelació la data i el lloc on duran a terme la feina. I si provenen del delta de l'Ebre necessitaran un certificat de la Generalitat que especifique que s'ha dut a terme la neteja de la màquina per evitar la proliferació de la plaga.

A més, els productors d'arròs i els regants valencians han de comunicar al servei de sanitat vegetal qualsevol sospita de presència de cargol poma, una plaga que des del 2009 és al delta de l'Ebre. En aquest espai, tots els arrossaires netegen les segadores, tractors i tota la maquinària que treballa a les parcel·les afectades amb aigua a pressió per eliminar exemplars i postes de cargol. Agricultura habilita dos punts autoritzats on es duu
a terme la neteja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CaixaBank, escollida millor entitat de banca privada digital d’Europa 2024

barcelona
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona