Empreses

R+D per tenir cura de la superfície

MacDermid, dedicada al tractament de superfícies, té en l'assessorament als clients un dels seus punts forts

El sector de l'automoció ha guanyat pes entre els seus clients

En el moment de celebrar el seu 50è aniversari, la companyia de Gavà MacDermid, dedicada al tractament de superfícies metàl·liques i plàstiques, es disposa a esdevenir referència al mercat amb el llançament, previst per a l'any vinent, d'un nou procés de cromat de plàstic totalment ecològic, amb l'eliminació del crom hexavalent, un component cancerigen.

Com afirma el director general de l'empresa, Xavier Torné, “aquest procés tecnològic està cridat a ser clau en els anys que vindran i nosaltres ja portem avantatge”. El projecte expressa la dinàmica en què s'ha instal·lat l'empresa, de creixement, després d'haver superat la crisi, que ha concentrat un mercat en què ara té molt més valor la tecnologia. Un dels trets que diferencien MacDermid dels seus competidors, com afirma Rafael Daniel, cap de màrqueting de l'empresa, és la seva capacitat de ser al costat del client: “L'assistència tècnica és la clau, és un servei que incorporem per acompanyar tècnicament el client, ara que la tecnologia s'ha fet més complexa, per reduir el rebuig. Tenir un equip potent en assistència tècnica és el que ens diferencia dels nostres competidors.” Val a dir que en un sector com el del tractament de superfícies, el quid de la qüestió és trobar la formulació més adequada per al que requereix el client en el seu procés de galvanotècnia, zincat, cromat, niquelat, etc... MacDermid ha anat potenciant el seu vessant d'assessorament, en vista que el nivell tecnològic de les empreses s'ha anat sofisticant. De les 35 persones que configuren la seva plantilla, una vintena tenen un perfil tècnic i comercial que garanteix ser en qualsevol moment al costat del client.

Nous clients.

Val a dir que el 65% del negoci de l'empresa es focalitza en les empreses d'automoció, un mercat prou exigent que l'ajuda a impulsar la seva recerca. Torné diu: “Tot esforç que puguem fer en R+D ha de tenir una visió clara, i per això hem de mantenir un contacte estret amb els nostres clients de l'automoció, que ens revelen quines són les noves tendències i ens permeten homologar tecnologies.” Val a dir que aquest lligam de MacDermid amb empreses Tier 1 i Tier 2 d'automoció és conseqüència dels canvis que han sacsejat el seu mercat. Als anys vuitanta, la divisió principal de la companyia era la dels circuits impresos, que ara suposa el 20%. “Als seus inicis MacDermid servia fonamentalment el sector de l'electrònica, un sector que amb el temps s'ha anat traslladant cap a Àsia.” Val a dir que en el creixement de la cartera de clients de la companyia també hi té a veure la decisió estratègica de potenciar el servei a empreses de sectors com la metal·lúrgia o el reciclatge de PET, sector on MacDermid ocupa una posició de lideratge a Espanya. També ha guanyat importància el negoci generat pel seu catàleg de lubricants adreçats a processos de mecanitzat. Torné explica: “En el sector de la metal·lúrgia, on encara tenim una quota de mercat baixa, si la comparem amb el 25% que tenim en el camp de la galvanotècnia, hi tenim moltes esperances dipositades per créixer en els pròxims anys.”

Un altre sector de negoci nou on ha trobat mercat l'empresa és el de fabricants de taps de cosmètica, que disposa d'una bona colla d'empreses a Catalunya.

La petja dels tractaments de MacDermid es pot trobar a tota mena d'aplicacions, des de cromats i fixacions a cargols o discos durs d'ordinador, entre altres.

la clau del laboratori.

Prova que l'assistència tècnica no deixa de guanyar protagonisme és que la inversió de 100.000 euros que ha realitzat MacDermid enguany s'ha dedicat a equipar el laboratori amb equips d'última generació. Així, s'hi poden realitzar tasques com ara assaig de corrosió, anàlisi de talls metal·logràfics, mesura LAB de color i brillantor, espectroscòpia i cromatografia de gasos i líquids, entre altres.

MacDermid és filial del grup Platform Speciality Products, que fa uns anys va adquirir la multinacional d'origen familiar MacDermid. Amb presència als principals mercats mundials, MacDermid té unes vendes anuals de 750 milions de dòlars. A Espanya, té delegacions a Madrid, Bilbao, Saragossa i València, i Águeda, a Portugal.

Com explica Xavier Torné, la filial espanyola de MacDermid sempre s'ha pogut beneficiar de la visió de pime que sempre ha tingut l'empresa que presideix Dan Leever. “Amb la filosofia ben nord-americana de plantejar-se constantment objectius, sempre ens han deixat prou autonomia per abastar el mercat a la nostra manera”, segons afirma el director de la delegació espanyola.

Recuperació de les vendes

El 2015 és un any que ha de demostrar, com explica Torné, que la indústria es recupera. Un bon indicador és que una de les empreses que l'auxilien, com MacDermid, pensa tancar l'any amb una facturació de 12 milions d'euros, ostensiblement superior als 11,2 milions d'euros de l'any passat. Abans de la crisi, el volum de negoci arribava als 18 milions. Això no amaga que els anys de depressió econòmica han obligat a prendre mesures radicals, com ara tancar la planta de producció de Santa Coloma de Cervelló, amb la qual cosa la fabricació dels productes per a tractament, a Europa, ha quedat radicada a Itàlia i la Gran Bretanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

R+D per tenir cura de la superfície

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

La zona euro creix un 0,3% en el primer trimestre i deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona