Economia

Última oportunitat per a Tsipras

El govern grec demanarà un rescat de tres anys i la UE farà una darrera cimera diumenge per evitar el ‘Grexit'

Obama telefona al primer ministre hel·lè i a la cancellera alemanya i aposta per una quitança

Demà, l'executiu de Syriza haurà de presentar un pla de reformes

“Ens havien fet una promesa per avui, però ara ens diuen que és per demà: per al govern grec sempre tot és per mañana [sic], però per a nosaltres no pot ser mañana cada dia”. Aquesta adaptació bàltica del Vuelva usted mañana de Larra amb què ahir es va queixar la primera ministra lituana, Dalia Grybauskaité, il·lustra molt bé fins a quin punt la Unió Europea està farta del govern de Syriza. O almenys de les seves formes. Alexis Tsipras va tornar a decebre els seus homòlegs, presentant-se a la cimera de Brussel·les sense la proposta concreta que li havia demanat Angela Merkel. Tot i això, li donaran una darrera oportunitat: cinc dies més de temps per continuar negociant i evitar el Grexit. Aquest diumenge que ve celebraran una nova cimera d'emergència, serà l'última.

Quedar que quedarem: amb aquest acord de mínims, comprometent-se a tornar a asseure's a la mesa de negociació amb Tsipras, el BCE en podria tenir prou per no desendollar del tot, avui, els bancs hel·lens. Aquesta declaració d'intencions, de tornar a reunir-se diumenge, podria ser l'excusa que Mario Draghi necessita per donar una mica de liquiditat d'emergència als bancs hel·lens: no prou per aixecar ja el corralito, però sí la justa per evitar la seva fallida i no abocar Grècia a haver d'imprimir una moneda paral·lela.

El govern hel·lè demanarà avui formalment un tercer rescat. De fet, ja ho va fer dimecres passat, però aquest cop hi tornarà, reforçat pel no en el referèndum de diumenge i amb el suport de pràcticament tota l'oposició. Segons les fonts consultades, Tsipras podria sol·licitar també una ajuda pont, per poder aguantar aquest estiu sense haver d'impagar nous venciments de Mario Draghi i de Christine Lagarde: es tractaria almenys de 3.300 milions d'euros, que sortirien dels beneficis que el BCE ha fet gràcies als bons hel·lens. Aquest crèdit pont, però, podria arribar fins als 15.000 i durar sis mesos. Amb aquest pedaç o puntada endavant, Tsipras guanyaria temps per negociar el tercer rescat, que s'allargaria fins al 2017 i que segons l'FMI pujaria a 52.000 milions. I, sobretot, per acordar una reestructuració del deute hel·lè que és el cavall de batalla de les negociacions. Amb aquest tercer rescat, Atenes acceptaria mantenir-se sota supervisió europea almenys tres anys més.

Demà dijous, l'executiu de Syriza haurà de presentar un pla amb reformes estructurals a canvi de l'ajuda. I la de diumenge serà realment la darrera cimera: el dia D definitiu, caixa o faixa, l'última línia vermella després de la qual serà impossible evitar la sortida de l'euro. De fet, no només hi participaran els 19 socis de l'euro sinó també els 28, per si les coses no surten bé i cal preparar plans de contingència per amputar la moneda única.

Euclid Tsakalotos, el nou ministre de Finances de Syriza, es va estrena ahir amb mal peu, guanyant enemics al mateix ritme que Iannis Varufakis. Tsakalotos no va mostrar precisament gaire voluntat negociadora en el seu primer Eurogrup: s'hi va presentar sense cap proposta concreta per als seus homòlegs, només amb unes anotacions molt generals, escrites a mà en un bloc de notes de l'hotel de Brussel·les on dorm la delegació grega. Precisament el mateix The Hotel és l'allotjament que Barack Obama ha triat en els seus viatges a la capital comunitària. El president dels EUA va telefonar ahir a Tsipras i a Merkel per pressionar-los: el preocupen les conseqüències geopolítiques d'una sortida de l'euro de Grècia, que és un soci clau de l'OTAN, però també proper a Rússia i enemic declarat amb un altre estat membre de l'Aliança Atlàntica, Turquia. A més, té l'Estat Islàmic a tocar. Obama defensa que qualsevol acord ha de passar per una reestructuració del deute grec.

“La Comissió Europea està preparada per a tot: tenim un escenari de Grexit preparat al detall”, adverteix el seu president, Jean-Claude Juncker. “Espero i desitjo fervorosament que això quedi liquidat diumenge i que posem fi a una situació d'interinitat que no porta a res bo, sobretot per al conjunt del poble grec”, va afirmar el president espanyol, Mariano Rajoy. Merkel va advertir que “encara no es donen les condicions” per negociar el tercer rescat grec i va recordar que les “propostes detallades a mig i llarg termini” que els presentarà Tsipras “hauran de passar per una votació al Bundestag”.

LES FRASES

Per al govern grec sempre tot és per a «mañana», però per a nosaltres no pot ser «mañana» cada dia
Dalia Grybauskaité
primera ministra de Lituània
La CE està preparada per a tot: tenim un escenari de «Grexit» preparat al detall
Jean-Claude Juncker
president de la CE

“No és possible reestructurar”

El ministre d'Economia alemany, Wolfgang Schäuble, va mostrar-se ahir “expectant” a l'espera de noves propostes del govern grec per negociar un nou programa de rescat, encara que va deixar clar que la reestructuració del deute “no és possible”. “Qui coneix els tractats sap que la reestructuració [del deute] no és possible”, va dir el ministre alemany a la premsa a Brussel·les a la seva arribada a la reunió extraordinària de l'Eurogrup. Schäuble va recordar que ara mateix no hi ha cap programa en marxa d'ajuda a Grècia, i va mostrar-se “expectant” per conèixer quines alternatives proposava Atenes, després del no del referèndum grec a l'última oferta d'acord de la troica. “Sense un programa [de reformes] no hi ha possibilitat que la zona euro ajudi Grècia”, va assegurar Schäuble. Grècia arrossega un endeutament de 315.000 milions d'euros, que representa el 175% del PIB. El govern de Tsipras s'ha proposat aconseguir una quitança en les seves negociacions amb la troica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT PERE PESCADOR

El càmping gironí Las Dunas, premiat als ACSI Awards 2024

GIRONA

La Copa Amèrica, impuls a l’economia local

GIRONA

Les exportacions a la demarcació creixen un 87% en deu anys

GIRONA

Tesla, entre la promesa i la pràctica

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
FIGUERES

Uns 800 inscrits a la Fira TreballemGI, que ofereix més de 200 llocs de treball

FIGUERES
economia

La zona euro supera la recessió tècnica

barcelona
economia

Els pagesos tallaran la frontera amb França el 3 de juny en una protesta “històrica”

barcelona
Estat espanyol

El Banc Santander pateix un ciberatac

Barcelona
economia

L’habitatge i l’alimentació estiren l’inflació d’abril i la situen al 3% anual

barcelona