Economia

El promotor de Xalamera demana fer més habitacions

L' impulsor d'un hotel a la finca de Benifallet vol un compromís per fer-ne una segona fase abans de desencallar el projecte de 80 habitacions

Ofereix un parc botànic “de referència mundial”

L'hotel de quatre estrelles projectat al mas de Xalamera, a Benifallet, continua encallat a l'espera que el promotor i l'administració arriben a un acord. Antonio Cachafeiro, el promotor andorrà del projecte, només està disposat a tirar endavant l'obra si rep un compromís de la Generalitat per poder augmentar substancialment el nombre d'habitacions previstes. Ara com ara té permís, des del 2012, per fer-ne 80, però Cachafeiro busca millorar el marge de rendibilitat amb una segona fase que li permetés habilitar-ne fins a 160, ja que només amb el projecte actual preveu invertir més de 10 milions d'euros, injecció que, segons afirma, trigaria 30 anys a amortitzar.

Cachafeiro fa pressió i constata que si no du a terme els seus plans, el mas principal i la resta d'edificis del complex, amb un valor arquitectònic i històric important, cauran d'un moment a l'altre, ja que especialment la pluja, i també la batalla de l'Ebre durant la Guerra Civil Espanyola han anat castigant unes construccions que es van començar a fer al segle XIII. La major part de les parets de pedra estan farcides de terra i sembla especialment vulnerable. De fet, una part petita de l'edifici central ja està ensorrada i tant la segona planta com els altres magatzems del complex, que també conserven una vàlua arquitectònica per ells mateixos, no es poden visitar perquè amenacen ruïna.

L'empresari andorrà, que diu que vol tornar a negociar amb la direcció general d'Urbanisme abans d'engegar, té en ment “un parc botànic de referència mundial”. Xalamera té 120 hectàrees, gairebé la meitat de les quals (55) són de cítrics, de tarongers i mandariners, però també hi ha pinedes i, resseguint la xarxa de camins, hi ha plantades milers d'unitats de palmeres de fins a 150 espècies diferents que fins i tot són objecte de visites d'experts internacionals i, en menys quantitat, diversos fruiters. “Amb la botànica podrien venir alumnes d'arreu del món”, assegura Cachafeiro.

A banda, hi han previst una sala de convencions amb una capacitat de 800 persones. Tant el gros de les habitacions com els congressos estan previstos en edificis de nova construcció, a dreta i esquerra d'un magatzem actual on s'habilitaria el restaurant, entrant a la plaça principal del nucli d'edificis a l'esquerra. El promotor hi afegeix com a ganxo una zona de pesca on ara per ara hi ha un antic dic de contenció del riu, però l'atractiu amb més DO és la via verda, que travessa la finca, que és a tocar del riu, i que fonamentaria una oferta que estigués basada en el turisme familiar.

LA XIFRA

150
espècies de palmeres
són les que integren les 55 hectàrees de terreny de la Xalamera en un parc únic al territori.

LA FRASE

Només amb la botànica podrien venir alumnes de tot el món perquè el parc seria un referent
Antoni Cachafeiro
EMPRESARI PROMOTOR DEL MAS DE LA XALAMERA

Rehabilitació del patrimoni i noves construccions

“Volem que amb la introducció d'aquesta via econòmica es puguen aportar els recursos necessaris per recuperar el mas medieval [amb elements gòtics destacables], avui un edifici en un estat d'abandonament que l'ha portat al semiensorrament i que per ell mateix té un altíssim valor històric, arquitectònic i social, i que sense aquesta utilització tindria els dies més que comptats.” Aquest diagnòstic que fa el pla especial urbanístic de la finca de Xalamera avala la pressió que exerceix ara Cachafeiro. Actualment, a la finca hi ha una superfície construïda de 2.725 m², dels quals 2.660 es rehabilitarien. La proposta avalada per Urbanisme també preveu més de 5.000 m² de nova construcció. El mas principal data del segle XIV i la major part de magatzems mantenen trets identificatius de l'arquitectura de tradició industrial. El valor patrimonial de la finca el completa un aqüeducte espectacular, ja inventariat, que hi ha a la part nova, a l'altra banda de la C-12 (eix de l'Ebre), on hi ha els edificis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona