Economia

1.079 aturats menys a Girona en un any

La ciutat té un 15% menys de persones sense feina que el 2014

Vint-i-tres mesos seguits ha baixat l'atur en l'evolució interanual, però hi ha 6.122 parats

La ciutat de Girona té en l'actualitat 1.079 persones menys a l'atur que just ara fa un any. És una dada significativa, ja que malgrat que des de fa mesos les xifres d'aturats a la capital gironina van a la baixa en comparació de l'any anterior, és el primer cop que aquesta disminució supera el miler de persones.

Així ho va destacar el mateix alcalde de Girona, Carles Puigdemont, en el ple municipal en l'informe d'alcaldia. Aquest descens d'aturats al mes d'octubre respecte al mateix mes de l'any passat suposa una baixada interanual de pràcticament el 15%, ja que ara fa un any la xifra de persones sense feina era de 7.201 persones. A més, al mes d'octubre la xifra d'aturats va disminuir un 1,69% respecte al mes de setembre, una dada que suposa que 105 persones van trobar feina d'un mes a l'altre. Puigdemont va destacar precisament el comportament de les dades d'ocupació a la ciutat, “perquè va en contra del que ha passat a les comarques gironines, a Catalunya o a l'Estat espanyol”, on l'atur va augmentar a l'octubre.

23 mesos interanuals

Una de les dades més positives que mostra l'informe del mercat de treball a Girona, encara que sigui tímidament, és la tendència que ha agafat l'ocupació. El descens interanual d'aquest octubre no és un fet puntual, sinó que fa 23 mesos que la comparació interanual surt amb números negatius, perquè l'atur va a la baixa. Això suposa que l'últim mes en què la comparació interanual reflectia un augment del nombre d'aturats és el novembre de l'any 2013.

El mes d'octubre ha estat, amb aquest descens d'aturats per sobre del miler, el millor mes d'octubre dels últims sis anys i només s'ha situat a 125 llocs de treball creats respecte al que va passar en el mateix mes del 2009. De fet, la xifra d'aturats s'ha situat poc per sobre de la que tenia la ciutat de Girona l'any 2009, en què hi havia pràcticament 6.000 aturats.

La conseqüència més evident d'aquestes xifres és que el nombre d'afiliats a la Seguretat Social ha crescut un 7% respecte a l'any passat i en l'actualitat hi ha 64.344 afiliats, unes xifres superiors a les del 2005 i del 2011. També el balanç és positiu en altes i baixes de l'IAE.

Un 41% fa més de dotze mesos que no tenen feina

Tot i l'evolució positiva d'algunes dades, l'informe de l'atur a la ciutat de Girona encara posa en relleu les dures situacions que viuen algunes famílies i persones que fa temps que van perdre la feina. Així, 2.528 persones, és a dir, un 41,2% del total de desocupats, fa més de dotze mesos que no tenen feina. Aquest grup és un dels més preocupants perquè la cronificació d'aquesta situació porta associats problemes socials, ja que la falta d'ingressos dificulta l'accés a l'habitatge o la cobertura de serveis bàsics com ara l'alimentació o la possibilitat de fer front a les factures dels consums bàsics de la llar com l'aigua, el gas o la llum. Tot i això, les dades també permeten ser tímidament optimistes perquè s'ha comprovat que l'atur entre les persones que fa entre 18 i 24 mesos que no tenen feina ha caigut un 30%.

Les persones que fa entre mig any i un any que es van quedar sense feina suposen pràcticament un 14% del total de desocupats, i són 855 persones les que estan en aquesta situació. El grup més nombrós actualment és el dels ciutadans parats des de fa menys de mig any. Aquest col·lectiu representa el 44,7% del total i l'integren 2.739 persones sense feina.

Una de les dades rellevants és que pràcticament set de cada deu aturats a la ciutat de Girona tenen estudis de secundària o de formació professional. Per contra, les persones sense estudis o amb estudis bàsics representen el 18,8% dels aturats (1.156 persones) i hi ha 842 aturats amb estudis universitaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Tractors tallen la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS