Economia

El futur de CDC

Tres noms per superar el passat i avançar en el procés

Junts per Catalunya, Partit Nacional Català o Partit Demòcrata Català són les opcions per rebatejar CDC

Estudien si hi pot haver incompatibilitat amb altres noms segons la llei de partits

Superar el passat i aprofitar el procés, desvincular-se del mot convergent i eixamplar les distàncies amb Esquerra Republicana. El debat del nom per a la nova Convergència Democràtica de Catalunya, ajornat de nou fins al dia d'avui, ha obert més escletxes que no pas les que tanca, i sembla que no té un camí fàcil, tot i que les tres propostes finals van aconseguir arrencar ahir l'entusiasme entre els assistents al congrés del partit, al Fòrum de Barcelona.

A cavall entre la superació del passat i l'embranzida del procés, Junts per Catalunya, Partit Nacional Català i Partit Demòcrata Català van ser les tres opcions que finalment van aconseguir arrencar crits d'independència entre els assistents al congrés fundacional. Un dia abans, les dues propostes de la direcció de Convergència –Més Catalunya i Catalans Convergents– no van convèncer els assistents, que en van forçar la nova tria.

Amb tot, l'elecció no sembla fàcil i, ahir mateix, Demòcrates de Catalunya, l'escissió independentista d'Unió, va amenaçar de presentar una demanda contra el nou partit si finalment s'acaba triant el nom de Partit Demòcrata Català, ja que entenen que “portaria a confusió en unes eleccions”. De fet, l'article 3 de la llei de partits podria posar en dubte la legalitat tant dels noms de Junts per Catalunya com de Partit Demòcrata Català, ja que estableix que la denominació dels partits “no pot coincidir, assemblar-se o identificar-se, fins i tot fonèticament, amb la de cap altre partit inscrit prèviament al registre, amb la d'algun partit integrant, com a resultat d'una fusió, d'un partit inscrit”. Aquest punt va ser qüestionat pel membre del comitè organitzador del congrés de la nova CDC, Francesc Sánchez, que en una roda de premsa ahir a la tarda va demanar “un punt de tranquil·litat” perquè “ningú vol tapar ningú, ni posar nerviós ningú; no volem fer la competència a Demòcrates”. Sánchez va recordar que hi ha altres partits que inclouen la paraula demòcrata.

La tria del nou nom no està sent fàcil. La comissió que se n'havia d'encarregar, constituïda divendres al vespre a corre-cuita perquè no va haver-hi entesa, va acabar els seus treballs cap a les dues del migdia i, després de descartar prop de 400 noms, va acabar escollint les tres denominacions finals.

A més, l'opció de Partit Nacional Català es va acabar polint després que en un primer moment s'hagués proposat com a Partit Nacionalista Català.

Això sí, en l'elecció del nou nom s'ha fet molta autocrítica. Sánchez va lamentar ahir la fracassada elecció del nom del nou partit, tot reconeixent que la cúpula es “va equivocar” amb “el mètode” que es va utilitzar per elegir entre dos noms –Més Catalunya i Catalans Convergents–, treballats en secret per un reduït nucli de dirigents, i que va forçar una nova tria i va ajornar-ne l'elecció davant l'allau de crítiques dels congressistes.

En la direcció, “tots hem fet autocrítica”, Artur Mas “el primer”, va destacar Sánchez, que va considerar “molt lògic el que va passar ahir [ divendres]”, quan les bases es van rebel·lar contra les propostes plantejades.

“Equivocació tàctica”

Tampoc a l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias li van agradar les propostes de la direcció. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Trias va qualificar d'“equivocació tàctica” sotmetre primer a discussió dels militants els possibles noms del nou partit abans de definir la formació. “Has de definir primer què és el partit, generar un bon ambient i després pots discutir el nom”, va assenyalar Trias. “Sense la paraula convergència no m'agrada. No ens hem d'avergonyir de la paraula convergència, hem d'estar-ne orgullosos”, va dir, de la qual cosa es pot interpretar que els tres nous noms tampoc deuen ser del seu gust.

Sigui com sigui, amb defensors i detractors, alguns dirigents ja han expressat públicament les seves preferències, com el cas del conseller Santi Vila, que aposta, via Twitter, per Partit Demòcrata Català: “Partit Demòcrata Català m'agrada! És progressista i d'inspiració liberal.” L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, o Carles Campuzano, número 2 al Congrés i del sector socialdemòcrata, també s'hi van posicionar a favor.

En la direcció, tots hem fet autocrítica. Artur Mas ha estat el primer a fer-ho
Francesc Sánchez
membre del comitè organitzador
Has de definir primer què és el partit, generar un bon ambient i després pots discutir el nom”
Xavier Trias
exalcalde de barcelona
Partit Demòcrata Català m'agrada! És progressista i d'inspiració liberal
Santi Vila
conseller de cultura
Faltava un punt d'ànima, del que vol ser aquest nou projecte. Eren noms molt tècnics
Marc Guerrero
alcalde de mollerussa
No hi va haver consens, no va agradar i vam decidir treballar-hi més
Jordi Turull
portaveu de junts pel sí
Jo, entre els tres proposats, Partit Demòcrata Català, sens dubte
Ferran Bel
alcalde de tortosa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar