Economia

La renda real dels barcelonins cau un 7,2%

El 2018 la renda disponible per càpita era de 21.484 euros

Els salaris a la baixa retallen el poder adquisitiu

Els barcelonins han perdut un 7,2% de poder adquisitiu entre el període del 2010 i el 2018. Tot i que la renda a la llar per càpita va incrementar-se en un 4,9% durant aquest període, en aplicar-hi la inflació el resultat és negatiu. La rebaixa de sous motivada per la gran crisi financera originada el 2018 i la posterior contenció salarial expliquen aquest fenomen. Aquesta és una de les dades contingudes en l’informe de l’Ajuntament de Barcelona sobre el nivell de renda dels seus ciutadans, que, l’any 2018, se situava en 21.484 euros per càpita.

L’informe fa una aproximació microscòpica a la realitat econòmica dels barcelonins perquè ho estudia amb lents d’augment, des del districte, al barri i fins a l’agrupació censal, que és una unitat de 1.500 persones, aproximadament, amb què s’organitzen les meses electorals.

L’acció pública es percep

L’estudi també compara la riquesa dels barcelonins abans i després de l’actuació pública, fet que permet constatar l’efecte redistribuïdor de la riquesa que comporta la intervenció de les administracions. “Amb l’anàlisi de les xifres podem concloure que hem mantingut els estàndards d’igualtat, i això és bona notícia”, afirma el regidor de l’Ajuntament de Barcelona Jordi Martí. Efectivament, els barris amb rendes més altes, al districte de Sarrià-Sant Gervasi, ho continuen sent, i els més pobres, a Nou Barris i Ciutat Vella, també, però les diferències entre els uns i els altres no han anat a més.

En l’ampliació del mapa de la renda que permet fer aquest informe, es conclou que els ciutadans més adinerats viuen en el quadrat del barri de les Tres Torres que conformen els carrers Anglí, Vergós, Escoles Pies i Pau Alcover, amb una renda per càpita de més de 40.000 euros. Per contra, els veïns que viuen en el triangle que conformen els carrers de Pere IV, rambla Prim i Cristòfol de Moura viuen amb una renda per càpita de 8.000 euros.

LA XIFRA

40.000
euros
és la renda per càpita dels carrers de Barcelona al barri de les Tres Torres, on més nivell econòmic hi ha.

Un informe detallat, a partir de les dades d’Hisenda

Per primer cop, l’estadística sobre la renda dels barcelonins s’ha fet amb dades reals dels seus ingressos, gràcies a tenir accés a la informació fiscal de què disposa Hisenda. Fins ara aquest tipus d’estudi es feia prenent elements com ara els telèfons mòbils, vehicles i d’altres que permetien fer una aproximació de la riquesa dels ciutadans, però no era una dada exacta com la que s’ofereix ara. L’informe exposa tres conceptes de renda: la renda primària, la renda mixta i la renda disponible. La primària és la suma dels ingressos d’una llar abans de la intervenció de l’administració, la mixta és la renda fruit dels ingressos de treball de professionals autònoms o lloguers i la disponible és la suma de tots els ingressos d’una llar on n’hi pot haver fruit de salari i fruit de prestacions socials. A Barcelona, el districte de Nou Barris, amb més pes de població envellida, és on hi ha més incidència de les prestacions socials. Les dades corresponen al 2018 perquè és l’últim any fiscal al qual s’ha accedit. De cara a les dades del 2020, els experts ja alerten que s’hi notarà la incidència de la pandèmia en els ingressos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.