Economia

El sector de l'oli culpa el comerç del baix preu

Unió de Pagesos reclama inspeccions de la venda a pèrdua i de l'etiquetatge

El sector de l'oli viu per segon any consecutiu una forta crisi de preus que el porta a unes pèrdues de 800 euros per hectàrea. Així, segons un càlcul del sindicat Unió de Pagesos (UP), els preus de l'oli d'oliva verge extra han caigut un 35% en relació amb la mitjana de les campanyes que van del 2005 al 2008. En el cas de l'oli verge, el descens en els preus és d'un 32% i en el l'oli d'oliva refinat la caiguda és del 33% en el mateix període.

Davant d'aquesta situació, el sindicat agrari culpa directament la gran distribució: l'acusa de “controlar” gairebé el 90% de les vendes a l'Estat espanyol i diu que, per tant, és la que pressiona a la baixa els preus.

A més, segons UP, el 57% de l'oli d'oliva i el 44% del verge extra es venen sota marques blanques de les grans distribuïdores de l'alimentació. En aquest sentit, els productors no les tenen totes sobre la qualitat del producte que s'amaga sota aquestes marques i ja han denunciat diverses vegades que aquesta qualitat és al límit o és inferior a la que indica l'etiquetatge. Per UP, trobar un oli d'oliva verge o verge extra per sota del 4 euros el quilo ja seria un senyal que faria desconfiar de la qualitat de l'oli.

Per tant, UP reclama més controls de qualitat, de l'etiquetatge i de les vendes per sota de cost, demana que s'investigui si la distribució infringeix la llei per la seva posició dominant al mercat, que es faci més promoció i que s'adoptin mesures que ajudin a la fiscalitat dels productors d'oli.

Una producció anual d'unes 37.000 tones

Catalunya compta actualment amb més de 122.000 hectàrees de conreu de l'olivera, de les quals la gran majoria són de secà i no totes dedicades a fer oli. La producció d'oli d'oliva se situa en unes 37.000 tones anuals, de les quals la majoria són oli verge i oli verge extra, les varietats més apreciades al mercat.

Les comarques de la demarcació de Tarragona, seguides de les de Lleida, acaparen aquesta producció, majoritàriament a partir de les cooperatives locals.

El sector treballa ara en la millora de la comercialització directa i per establir normes per evitar que l'oli d'oliva es pugui barrejar amb oli de llavor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’impacte dels líders empresarials en la volatilitat de les accions

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
economia

Aprovada la rebaixa temporal de l’IVA del oli del 5% al 0% des de l’1 de juliol

madrid
Economia

La producció de pera caurà un 33% respecte el 2023

Lleida
Toni Bramon
President del Col·legi d’Arquitectura Tècnica de Girona (CATGI)

“La inestabilitat política ha fet disminuir la inversió pública”

Girona
TURISME

Bon pont per a l’hostaleria i inici oficiós de l’estiu

girona
ECONOMIA

Els hotels catalans superen els dos milions de persones allotjades al maig

Barcelona
unió europea

Brussel·les acusa Apple d’incomplir la llei europea de competència amb l’App Store

barcelona
Carme Ponsa
Presidenta del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme

“El Maresme turístic ha de ser més conegut internacionalment”

Malgrat de Mar
TECNOLOGIA

Implanten robots autònoms a S’Agaró Hotel

GIRONA