Economia

Economia

El nou centre de Mercadona a Abrera neguiteja el Penedès

L'empresa encara no sap si el parc logístic de Sant Sadurní d'Anoia serà un “satèl·lit” del parc del Baix Llobregat o es tancarà

El centre logístic d'Abrera obrirà el 2014 i estarà més mecanitzat

Ara fa nou anys, Mercadona va situar al polígon Molí del Racó de Sant Sadurní d'Anoia el seu “bloc logístic”, que és com la companyia anomena el seu parc de distribució, per assegurar el repartiment als supermercats que la companyia té a Catalunya, Aragó i la Rioja. El 2008, l'empresa va fer públic la seva voluntat d'ampliar el seu centre i després de veure les negatives de l'Ajuntament, que no va acceptar canviar les normatives municipals com volia l'empresa per augmentar el sostre edificable, va anar a trucar la porta de diversos municipis del Penedès. La resposta va ser també negativa. El Penedès, en aquell temps, era molt crític amb els parcs logístics perquè ocupen molt espai i tenen poc valor afegit, segons s'assegurava en tots els fòrums polítics. Finalment, Mercadona va trobar lloc, però al Baix Llobregat, on va tenir més facilitats. Al juliol l'empresa va posar la primera pedra del que serà el nou bloc logístic que s'ubicarà al polígon barcelonès d'Abrera i que permetrà emmagatzemar fins a 75.000 palets de mercaderies amb nous sistemes de logística que permeten mecanitzar molt més el treball i reduir costos.

Si en un principi l'empresa va dir que l'obertura del centre de treball d'Abrera no afectaria el funcionament del de la capital del cava, els dubtes s'han anat incrementant en els darrers mesos per la sospita que no sigui així. Fonts de Mercadona han explicat al diari: “Com que s'està parlant d'un projecte a tres o quatre anys vista, encara no s'ha pres una decisió definitiva sobre el magatzem de Sant Sadurní. En funció de les necessitats logístiques que hi hagi el 2014, es decidirà si el de Sant Sadurní es queda com a magatzem satèl·lit o si es tanca i es trasllada tota l'activitat a la plataforma d'Abrera.”

L'alcalde de Sant Sadurní d'Anoia, el convergent Joan Amat, ha explicat que té previst reunir-se en els pròxims dies amb directius de Mercadona per parlar de la llicència d'obertura d'una nova botiga prop de la carretera que va a Sant Quintí de Mediona. “Oficialment no ens han dit res sobre el futur del parc logístic i vull aprofitar la reunió per saber com quedarà tot plegat”, explica.

El 10 de gener del 2002, l'empresa valenciana va inaugurar un parc logístic, el més gran que mai havia tingut l'empresa a tot Espanya, que ocupa el 60% de tot el polígon Molí del Racó de Sant Sadurní d'Anoia. El centre, amb 70.000 metres quadrats de naus construïdes i un aparcament, es va dissenyar en tres blocs diferenciats segons les característiques dels productes que es venen a les botigues i va obrir donant feina a 576 treballadors. Una dècada després, els blocs logístics ja no necessiten tant d'espai per emmagatzemar productes, però sí més alçada gràcies a la mecanització.

LA DATA

2014
és l'any
en què està previst que s'obri el nou parc logístic d'Abrera. El futur del de Sant Sadurní és una incògnita.

LA XIFRA

60
per cent
és el percentatge d'ocupació del parc logístic al polígon Molí del Racó. Funciona des de fa nou anys.

8 blocs logístics i 3 magatzems

L'empresa Mercadona té repartit per tot el territori de l'Estat fins a vuit blocs logístics i tres magatzems satèl·lits, i en cap de les zones on té situat un parc logístic n'ha obert un altre que faci les mateixes funcions. Mentre que a Catalunya ja té un centre logístic –el de la capital del cava– i en fa un altre a pocs quilòmetres a Abrera per convertir-lo –encara s'ha de confirmar– en un magatzem satèl·lit, a Lleó disposa d'un magatzem satèl·lit –a Hospital de Órbigo– però està construint un bloc logístic a a pocs quilòmetres, a Villadangos del Páramo.

Mercadona té previst aquest any mantenir una inversió de prop de 600 milions d'euros, que es destinaran, fonamentalment, a l'obertura de 60 botigues noves, a la reforma de supermercats, a la finalització del bloc logístic de Villadangos del Páramo (Lleó) i a la construcció dels blocs logístics de Guadix (Granada) i Abrera (Barcelona). L'empresa valenciana ha assolit el 2010 una facturació de 16.485 milions d'euros, cosa que suposa un increment del 6% respecte de l'any anterior. L'empresa informa que l'any passat es van crear 1.500 llocs de treball nous, tots fixos i directes, cosa que eleva el total de la plantilla a 63.500 persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona