Opinió

Millorant el finançament de la innovació i el creixement

El Centre d'Economia Industrial ha publicat recentment l'estudi Finançament de la innovació, la internacionalització i el creixement de l'empresa catalana. Es tracta d'un tema clau per a la competitivitat. Aquestes activitats estan estretament relacionades ja que la innovació afavoreix la internacionalització i també l'augment de la dimensió empresarial. A la vegada, una major dimensió afavoreix la innovació. Es tracta de processos que requereixen un sistema financer que faci possible dur a terme les inversions necessàries.

En el diagnòstic es constata que existeixen restriccions financeres importants com a conseqüència de l'elevat risc, el retorn no immediat dels recursos invertits i els problemes que té en aquests moments el sistema financer.

Per tal de millorar la situació del finançament d'aquestes activitats caldria tirar endavant diversos tipus de mesures.

Un primer paquet de propostes tracta de l'administració pública i fa referència a l'increment del volum dels recursos invertits en aquestes activitats i el desenvolupament de productes de finançament específics (capital risc, business angels...). També cal millorar l'organització administrativa per racionalitzar la despesa, fomentar el cofinançament, el rendiment de comptes i la rendibilitat dels recursos invertits; evitar la fragmentació de productes i institucions i eliminar la burocràcia quan aporta poc valor. Per altra banda, cal que les administracions públiques no perjudiquin les empreses, especialment les pimes, amb terminis de pagament massa llargs. També cal millorar la divulgació dels productes de finançament, ja que sovint no arriba a les empreses tota la informació sobre les línies de finançament i productes que hi ha. Un segon paquet de propostes es refereix a la fiscalitat. En aquest sentit es proposa reformar la fiscalitat de les activitats d'innovació, internacionalització i creixement empresarial. A part de l'increment dels avantatges fiscals, caldria monetaritzar les deduccions per tal que les empreses tinguin un impacte positiu immediat en la seva tresoreria. El tercer paquet de mesures afecta les entitats de crèdit i es proposa el foment de relacions a llarg termini amb les empreses, augmentar el termini del finançament i apostar per productes de finançament específics per a la innovació, internaciona- lització i creixement (capital llavor, capital risc...). Finalment, el darrer paquet de propostes afecta les empreses i els inversors. En aquest cas, es proposa que els accionistes capitalitzin més les seves empreses amb aportacions i reinversió dels beneficis. També cal que les empreses construeixin relacions de llarg termini amb entitats de crèdit, apostin per la col·laboració publico- privada i aprofitin més els programes d'ajut de l'administració pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Es preveu una campanya de fruita de pinyol “correcta” tot i una caiguda de la producció

Lleida
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat

Fer obsolet el residu

Barcelona
Mar Reguant
Economista i premi nacional de recerca al talent jove de la FCRI

“L’energia barata ja hi és, però cal repartir millor els beneficis”

Barcelona

Casa Jové celebra 150 anys amb l’entrada a Tarragona

Barcelona

Recreacions virtuals de cors perquè els cardiòlegs assagin

Barcelona
Contra xifrada
Anna Pinter Pla

Un bon àpat per la inclusió