Opinió

Quina sanitat volem?

Acomiadar personal format, tancar sales d'operacions, suprimir serveis, finançar la sanitat privada o privatitzar serveis no és millorar l'eficiència o l'eficàcia

És un ciutadà? Crec que gairebé tothom se sent i vol ser un ciutadà, és a dir, membre d'una comunitat política i, com a tal, gaudir dels drets polítics, econòmics i socials propis d'aquella comunitat.

Des de fa 35 anys hem optat per un règim polític democràtic en el qual en més o menys grau (grau de democràcia i de recursos) els ciutadans han pogut anar dotant-se i configurant un marc legal i jurídic que s'emmiralla principalment en el model d'Estat del benestar. Aquest procés ha permès, ha fet possible que tots els ciutadans tinguin assegurats els serveis bàsics com són la sanitat i l'educació car s'ha acordat que fossin universals.

El nivell d'aquests serveis s'acosta al nivell mitjà europeu. En sanitat, però, els nivells assolits en diversos aspectes són reconeguts com a excel·lents, és així en el camp de la investigació, en el de la innovació en l'aplicació dels treballs de recerca, i en l'oferta de la majoria de serveis mèdics.

Es pot mantenir i fins i tot millorar aquest alt nivell de la sanitat pública? Sí, millorant l'eficiència i, és clar, amb més inversió si és factible.

Més eficiència en el sentit d'obtenir més i millor sanitat amb els recursos existents, és a dir, sense malversar recursos. Tant la majoria de professionals que treballen en aquest sector (metges, personal d'infermeria, investigadors, administratius, auxiliars, gestors) com els que l'estudien creuen que és possible i desitjable.

Respecte al finançament de la sanitat pública, cal tenir en compte tres fets. Primer, que una major eficiència redueix la càrrega financera. Segon, que aquest sector econòmic a banda de despeses genera ocupació, ingressos per al conjunt de l'economia, prestigi i la tan necessària confiança respecte a la nostra capacitat de gestió i d'innovació. Tercer, que si cal es pot implantar un impost finalista progressiu i temporal destinat exclusivament a generar els ingressos imprescindibles per al manteniment, per a la millora de la nostra sanitat pública. L'aplicació d'aquest tipus d'impost a països com ara Canadà o Alemanya ha estat ben acceptada per la població. Observem, a més a més, que els ingressos fiscals representaven al 2008 el 33,1% del PIB a Espanya, el 37,3% al Regne Unit, el 39,3% a la Unió Europea (27), el 47,1% a Suècia; que la despesa en sanitat al 2009 era del 5,8% del producte interior brut a Catalunya, mentre que la mitjana de la UE-15 era el 7,4% del PIB, i que la despesa sanitària per càpita representa, només, el 79,7% de la mitjana de la de la UE-15. Reformes fiscals i, també, del sistema de finançament autonòmic són imprescindibles.

Acomiadar personal format, tancar sales d'operacions, suprimir serveis, finançar la sanitat privada, privatitzar serveis, no és millorar l'eficiència i l'eficàcia de la nostra sanitat sinó malmetre recursos obtinguts per mitjà d'esforços personals i col·lectius i menystenir un dels drets humans que es considera bàsic, el dret a la salut. La salut de la ciutadania no pot dependre dels beneficis que obtingui la inversió privada, que actua lògicament d'acord amb les lleis del mercat.

Han estat les opcions dels ciutadans per aconseguir un major benestar individual i col·lectiu les que han permès aconseguir l'alt nivell i la universalitat de la sanitat pública. Mantenir l'excel·lència d'aquest servei bàsic només és possible revalidant aquelles opcions per mitjà d'un pacte social, del diàleg i acords entre ciutadans (usuaris efectius o potencials), professionals i les diverses administracions públiques amb competències respecte a la sanitat.

La salut depèn de decisions polítiques, del fet que la ciutadania opti per una sanitat pública eficient i eficaç, per una societat que consideri primordial el benestar de les persones i les innovacions destinades a millorar-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El Camp de Tarragona rep 336 milions d’euros dels fons europeus

Tarragona
GIRONA

Suspenen la Fira de la cervesa i la botiga al carrer de demà per previsió de pluja

GIRONA
economia

Multa de 150 milions a Ryanair, Vueling, Volote i Easyjet per cobrar per l’equipatge de ma

barcelona
economia

Un 30% menys de viatgers a l’abril als allotjaments turístics extrahotelers

Barcelona

Vint-i-una empreses gironines opten als premis Etalentum

GIRONA
unió europea

El TJUE tomba el tram autonòmic de l’impost d’hidrocarburs

barcelona

Les comarques gironines rebran 360 milions d’euros de fons europeus

sant joan les fonts

El sector del suro confia en les darreres pluges per salvar la collita

Girona
Economia

L’IPC repunta tres dècimes al maig fins al 3,6% per l’electricitat i els carburants

barcelona