Economia

economia

agricultura

Torres recupera a Querol un cep prefil·loxera

La varietat de vinya moneu és resistent a les altes temperatures i la secada

Cellers Torres ha fet una aposta per la reintroducció del moneu, una varietat de vinya anterior a la fil·loxera de què ha plantat una hectàrea. El seu origen és un cep que va ser trobat fa 18 anys al terme del municipi de Querol, a l'Alt Camp, a la zona del coster del Moneu, que li ha donat el nom.

La reintroducció del moneu forma part del projecte de recuperació de varietats ancestrals de raïm que Cellers Torres porta a terme des de fa més de tres dècades. En aquest període, ha aconseguit identificar una cinquantena de varietats que eren desconegudes, com ara la querol, la garró o la selma blanca, tot i que, fins al moment, només mitja dotzena es consideren adequades per a la producció de vi. És el cas de la gonfraus, pròpia de Santa Eulàlia de Puig-oriol, a Osona, que el celler també ha plantat a la finca de l'Aranyó, a Juneda.

Les varietats negres del moneu i l'aranyó es caracteritzen per tenir un gran interès enològic i ser molt resistents a les altes temperatures i a la sequera. Això ha fet que Cellers Torres les consideri especialment interessants per afrontar el canvi climàtic un cop les ha sanejades, reproduïdes i plantades a diferents finques per comprovar-ne l'adaptació. Un procés lent que pot trigar anys a ser rendible malgrat que en el cas del moneu, amb ceps de més de 35 anys, els resultats podrien arribar abans.

Un laboratori especialitzat en la investigació

A finals de l'any passat, Torres va estrenar un celler per aprofundir en la tasca d'investigació i estudi de les varietats ancestrals recuperades, en la millora de la qualitat i en el desenvolupament de vins d'edicions molt limitades. El celler està equipat amb l'última tecnologia per fer vinificacions en petits volums, des de 5 fins a 1.000 litres, per la qual cosa resulta més còmode per fer proves i assajos. Ho treballa un equip d'entre 3 i 7 professionals segons l'època de l'any i les principals línies d'investigació són la recuperació de varietats de raïm ancestrals, l'adaptació de la vinya al canvi climàtic i la millora en els mètodes d'anàlisi, estabilització i conservació del vi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Criteria Caixa es convertirà en el primer accionista de Colonial

barcelona

Girona limitarà els grups de turistes a 25 persones i prohibirà l’ús d’altaveus

GIRONA

L’IRTA converteix les seves explotacions en laboratoris amb nova tecnologia

la tallada d’empordà

Neix una plataforma veïnal que reclama reduir el turisme a la ciutat

GIRONA
SANT PERE PESCADOR

El càmping gironí Las Dunas, premiat als ACSI Awards 2024

GIRONA

La Copa Amèrica, impuls a l’economia local

GIRONA

Les exportacions a la demarcació creixen un 87% en deu anys

GIRONA

Tesla, entre la promesa i la pràctica

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
FIGUERES

Uns 800 inscrits a la Fira TreballemGI, que ofereix més de 200 llocs de treball

FIGUERES