Editorial

La deriva autoritària de Trump

La crisi oberta als Estats Units després de la fulminant destitució del director de l'FBI, James Comey, per part del president Donald Trump, demostra fins a quin punt el nou mandatari nord-americà ha entrat en una deriva autoritària, com poques vegades s'havia vist en una presidència. Des dels anys foscos de Richard Nixon intentant desfer-se del Watergate, que l'acabaria fent plegar mesos després, que el president americà no utilitzava tot el seu poder per intentar aturar investigacions que el poden comprometre. L'excusa oficial que Comey havia perdut la confiança del seu equip ha estat ràpidament desmentida i, a hores d'ara, quan es van sabent més detalls del cas, com el sopar en què Trump va amenaçar el director de l'oficina federal, tot fa pensar en una maniobra desesperada de la presidència per tapar les conseqüències de les estretes relacions que l'equip del llavors candidat republicà va mantenir amb mandataris russos. Trump ha entrat en una deriva inconfessable que cada dia que passa fa més evident que vol amagar com sigui fosques operacions realitzades abans d'accedir a la presidència. Un president que, com feia temps que no passava, ha d'afrontar crisis internes i externes al mateix temps.

Sortosament i a diferència del que passa en altres països com l'Estat espanyol, la separació entre els diferents poders, legislatiu, judicial i executiu, als Estats Units funciona. Una separació que ha quedat demostrada de nou des del mateix inici del mandat de Trump, quan diferents fiscals i jutges no van dubtar a aturar les mesures antimigratòries del president. Malgrat les amenaces d'aquests darrers dies, doncs, i la destitució de Comey, ben segur que l'FBI no dubtarà a investigar el que calgui i on calgui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia