Opinió

Keep calm

Els viatges de Sanjurjo

En vida, el general José Sanjurjo es va fer famós per la seva dèria conspirativa. Una vegada mort, comença a ser-ho pels seus viatges

Per aquells que no en tinguin coneixement, el general José Sanjurjo era un militar especialitzat en cops d’estat. El 13 de setembre de 1923, com a governador militar de Saragossa, va secundar amb entusiasme l’aixecament del general Primo de Rivera; i aquest, com a reconeixement del seu suport i de la tasca pacificadora al protectorat del Marroc, el va ascendir i nomenar marquès del Rif. Quan va arribar la República, Sanjurjo va reprendre la seva dèria conspirativa. El 10 d’agost de 1932 es va alçar contra el règim; i, des de Sevilla, va convidar els suboficials a sumar-se al moviment amb l’argument que “el Estatuto de Cataluña dividía a España en forma peligrosa, y que por ello era necesario hacer unas elecciones para que el país decidiera su actitud ante el problema”. Sanjurjo va ser condemnat a mort, però la pena fou commutada per la de cadena perpètua; i, quan tot just havia començat a complir-la, el govern de la CEDA el va excarcerar. Des de l’exili a Estoril, doncs, va poder seguir conspirant amb el mateix entusiasme de sempre. I precisament el 20 de juliol de 1936 va morir en un accident d’aviació quan es disposava a sumar-se a un altre cop d’estat. El darrer viatge de Sanjurjo va canviar la història, més que res perquè vam passar de poder tenir un dictador (ell) a tenir-ne un altre (Franco). La qüestió és que fins al 16 de novembre del 2016 les seves restes descansaven en un panteó instal·lat al cementiri de Pamplona, juntament amb les d’un altre colpista, Emilio Mola. Però aquell dia, l’Ajuntament va aconseguir traslladar-les al Panteó del Regiment de Regulars de Melilla, on van ser rebudes amb tots els honors pel president de la ciutat, del PP. La qüestió és que fa pocs dies un jutge de Pamplona ha ordenat que siguin retornades perquè l’Ajuntament, a parer seu, no té “competència per acordar el tancament dels enterraments que hi ha a la cripta”. Si cap altre jutge ho evita, doncs, d’aquí a pocs dies, el general conspirador afrontarà un nou viatge, un més en la seva convulsa trajectòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia