El lector escriu

Respectar la veritat

En primer lloc voldria agrair la bona feina de les persones que han fet possible les Aules d’Extensió Universitària amb l’objectiu de donar formació permanent al col·lectiu cada cop més nombrós de la gent gran de la ciutat. Més de vint-i-cinc anys treballant en aquesta tasca cultural.

Fa pocs dies vaig assistir a una de les conferències que tenen lloc cada dimarts, durant el curs, a l’Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona. El conferenciant era el periodista Narcís Genís Reixach. Ens va parlar d’un tema molt actual i ben interessant: “L’art d’explicar o manipular la realitat”. Va deixar clar que cal fer un periodisme compromès amb els valors ètics de la professió per tal de poder rebre sempre una informació verídica i acurada.

Actualment veiem que els periodistes estan molt sotmesos a les estructures de poder polític, econòmic o esportiu i se’ls fa difícil respectar el codi deontològic. Fins i tot cada any són molts els periodistes assassinats per les seves investigacions, com el cas molt recent del periodista saudita Jamal Khashoggi.

Ens va alertar del poder mediàtic de les xarxes socials a l’hora de crear opinió pública. La seva influència és cada cop més gran. La postveritat està de moda i arreu proliferen les notícies falses o manipulades. La velocitat amb què circulen i la manca de rigor fan que mentides repetides s’acabin acceptant com a veritats. Encomanar emocions és molt més fàcil que mobilitzar amb arguments.

La llibertat d’informació suposa per damunt de tot respectar la veritat. Enganyar és sempre nefast. Tenim el dret de defensar uns mitjans de comunicació lliures i responsables en el marc d’una societat plural i democràtica.

Ventalló (Alt Empordà)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia