Opinió

opinió

Resposta al plenari del Narcís Xifra

Des del departament hem treballat, treballem i treballarem contra la segregació escolar

Divendres passat, dia 15 de febrer, aquest diari va publicar un escrit, dirigit al conseller d’Educació, del “Plenari d’ESO i batxillerat de l’institut Narcís Xifra”. No és del claustre, ni de la direcció, és d’un grup de persones que, aixoplugant-se sota el plenari, s’atorga la representació de totes les professores i els professors d’ESO i batxillerat per donar la seva opinió sobre el futur de l’esmentat institut de Girona. Sigui com sigui, donaré resposta a les seves inquietuds i aclariré tot el que calgui, com ja vaig fer al claustre d’aquest institut el mes de desembre passat.

Tota aquesta situació és deguda a la creació d’un nou institut a Sarrià. Aquest nou centre estarà al costat del CAP de Sarrià. Curiosament, a partir d’ara, l’àrea escolar i l’àrea sanitària de Sarrià serà la mateixa. Algú s’imagina que aquest CAP no hi fos? Per a qualsevol tractament sanitari els habitants de Sarrià i rodalies haurien d’anar a Girona. Doncs la situació que s’han trobat centenars de noies i nois i les seves famílies és molt semblant a aquesta i fa molt de temps que s’hauria d’haver resolt. Durant més de vint anys, més de dos-cents alumnes, cada dia, s’han hagut de desplaçar des de pobles veïns fins a l’institut Narcís Xifra de Girona. Aquesta situació exigeix la seva normalització i, al mateix temps, també donar resposta a la planificació escolar dels pròxims anys a la comarca.

Respecte a l’institut Narcís Xifra, vull insistir que no hi ha desballestament de l’ESO. Fem noves adscripcions a l’esmentat institut, entre altres actuacions. I no oblidem que l’escola Balandrau, el curs que ve 2019/20, arriba a 6è de primària i els seus alumnes s’hauran d’escolaritzar en un institut. En els pròxims cursos haurem de tenir present l’augment d’alumnat d’ESO a tota la ciutat i oferir places suficients.

Integració. Segregació. De poble. Són paraules de l’escrit i em semblen importants. Des del departament hem treballat, treballem i treballarem contra la segregació escolar. I des de l’institut Narcís Xifra, també. Si hem decidit això és perquè considerem que és la millor solució per al nord de Girona ciutat i el nord del Gironès. S’ha de mirar globalment: Sarrià, Celrà, Narcís Xifra. Amb una mirada panoràmica. I hem de seguir aquest camí. Sabem que aquest canvi representa dificultats puntuals a l’institut Narcís Xifra, però hi som per resoldre-les. Qualsevol naixement comporta una alta despesa d’adrenalina, però és imprescindible. Malauradament, la tan esmentada segregació és al barri. I des de fa dècades. Nosaltres, com a departament, i des de l’institut, treballem perquè no hi sigui dins les aules, amb les eines que tenim i fins on arriba la nostra responsabilitat.

Parlar insistentment de segregació i no aportar cap solució, i sistemàticament queixar-se i desqualificar les solucions que es proposen, és poc honest. Hem proposat noves adscripcions a l’institut Narcís Xifra i hi ha el compromís ferm del departament de no escolaritzar la matrícula viva que arribi a Girona el curs vinent a l’institut. Ens hem ofert per solucionar la problemàtica del transport –que no és competència nostra– per facilitar el desplaçament de tots els alumnes de Girona capital a l’institut, i tot el que calgui per resoldre les noves dificultats que pugui tenir el Narcís Xifra.

Es parla d’una convocatòria precipitada per a la nova direcció al nou institut. Més aviat parlaria de transparència i de la necessitat d’un bon projecte per a un nou repte educatiu, ara a Sarrià. Podíem no haver-ho fet i escollir directament la direcció en tractar-se d’un centre de nova creació, però ho hem volgut així. Claredat i transparència. Realment la nova situació suposa un canvi i haurem de crear nova xarxa. De necessitats n’hi ha a pertot i també aquí. I també hi serem. En aquest moment hem parlat amb totes les escoles adscrites fins ara a l’institut i amb el mateix institut. I amb les seves Ampa. I em sembla que tothom va entenent quin camí seguim. I seguirem parlant amb altres centres i altres Ampa. I la mateixa direcció de l’institut està treballant en la nova oferta educativa que no és cap altra que la continuïtat de la que s’ha fet fins ara, que valorem molt positivament i que, estem convençuts, continuarà fent-se amb la mateixa dedicació i professionalitat.

Les decisions polítiques no han passat per sobre de les pedagògiques. La responsabilitat de la planificació educativa és nostra i actuem en conseqüència. El professorat no ha estat menystingut. Hauria estat menystingut si la seva tasca educativa, i dins el centre, no s’hagués tingut en compte o s’hagués menyspreat. I no és així. La tenim en alt valor i estem segurs que continuarà en la mateixa línia que s’ha estat fent. Estic segur que en la nova situació que es genera tots treballarem pels nostres alumnes, siguin quins siguin, vinguin d’on vinguin. I trobarem, sabrem trobar, solucions per a aquesta nova etapa de l’institut.

I el perill de segregació no es resol mantenint una situació que fa molts anys que s’hauria d’haver solucionat. Treballem, per tant, per solucionar la problemàtica del barri i atenguem les necessitats dels alumnes i les seves famílies. I fem-ho també des de l’institut. Seguim confiant en el projecte educatiu del centre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia