Opinió

Vuits i nous

El mercat de Calaf

“Anant tot bé, farem Pasqua sense passar pel tràmit de Rams

El dia que es puguin celebrar tots els esdeveniments que el coronavirus ha obligat a ajornar, el món serà el mercat de Calaf. S’entén el que dic? Suposo que els lectors de més edat, sí. En tinc de joves? Calaf és una població de l’Anoia on a l’hivern fa molt fred. Un matí de mercat, quan les temperatures anaven molt per sota zero, es va donar el cas que les paraules que s’intercanviaven els venedors i els clients es van glaçar, suspeses a l’aire. El silenci era impropi d’un lloc on es fan transaccions comercials. Va venir el migdia, el solet va desglaçar les paraules, i el garbuix va ser tan intens que ningú s’entenia. Hem “congelat” fires, mercats, festes majors, festivals internacionals, concerts, la festa de Sant Jordi, estrenes teatrals, la Volta, el Giro, el Tour, la lliga de futbol, Alimentaria, les processons de Setmana Santa. Tot ho hem transferit a la tardor. A la tardor acabarem tots sords, atabalats i sense saber cap on girar-nos. Una part del món afectat per l’epidèmia ho ignora, però serà el mercat de Calaf. Ara que hi som, de Calaf n’era Laureà Figuerola, el ministre creador de la pesseta, amb la qual unificava totes les monedes usades fins llavors a Espanya. A Calaf són refractaris al xivarri i el desordre..

L’actual confinament que ens tenalla té, de moment, data de caducitat: el dissabte dia 11 d’abril. Dissabte Sant. Farem Pasqua sense Rams. “Fer Pasqua abans de Rams” vol o volia dir dormir junts, ell i ella, sense haver-se casat, amb resultat d’embaràs. És vigent aquesta frase avui o l’hem de dur al mercat de Calaf? El dissabte 11 d’abril bé haurem de fer una mica de disbauxa per celebrar la sortida al carrer després de tres setmanes tancats. En Ramon d’Abadal, monjo de Montserrat que havia fet de secretari a l’abat Escarré i que després va abraçar l’ateisme, em va explicar que durant un temps el Dissabte Sant va ser considerat Dissabte de Glòria perquè els rectors amb més d’una parròquia no podien oficiar simultàniament a les dotze totes les misses de Resurrecció. Un papa va avançar la resurrecció a dissabte i els empresaris d’espectacles van aconseguir obrir aquell dia. Un altre papa va tornar les coses a lloc, però llavors els cines i els teatres ja feien el que volien. Què farem nosaltres el Dissabte Sant o de Glòria? Sortirem amb l’Al·leluia de Haendel? Amb la Primavera de Vivaldi?

Ha mort de coronavirus Germà Colón, el patriarca de la lingüística catalana, el més il·lustre dels nascuts a Castelló de la Plana. Tenia noranta-un anys, estava delicat. Havia descobert que ja Ramon Llull ja havia escrit “hoste i peix menut, al tercer dia put”, expressió amb equivalència exacta en castellà, francès i italià. El peix menut no es pot ara pescar. Entre el gros n’hi ha molt de congelat...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia