Editorial

La vergonya del cas Castor

El que havia de ser el dipòsit de gas natural més gran de l’Estat s’ha convertit en un dels afers més escandalosos de connivència entre el poder polític i l’econòmic de les últimes dècades. N’hi ha hagut d’altres, però el cas Castor és un autèntic atemptat a la decència. Una vergonya. De fet, ho és des del moment que es va aprovar el projecte, ja fa 12 anys, amb José Luis Rodríguez Zapatero com a president del govern espanyol, al final de la bombolla immobiliària i el començament de la penúltima crisi. I no ha deixat de ser-ho, amb diferents episodis, fins ara mateix, que el Tribunal Suprem ha sentenciat que la factura del monumental nyap tècnic, econòmic i polític l’haurà de pagar l’Estat, com a titular del sistema gasista. És a dir, que l’hem de pagar tots els ciutadans. Ni més ni menys que 1.350 milions d’euros que han de sortir de la butxaca del contribuent per anar a la de la constructora ACS, de Florentino Pérez, per a desmuntar la plataforma, que encara s’aixeca a la costa de Vinaròs.

L’alarma social que van generar els més de 500 terratrèmols provocats per l’activitat del magatzem de gas va provocar la paralització del projecte. Ara, la constatació que el fiasco milionari l’haurem de pagar entre tots també en provoca, d’alarma, però res indica que es pugui paralitzar la injustícia. El grup ciutadà Cas Castor, format per Xnet, l’Observatori del Deute i l’Institut de Drets Humans de Catalunya, prepara una proposició de llei perquè sigui ACS la que assumeixi els costos del projecte fallit, perquè té capacitat financera per fer-ho. Però els mateixos impulsors de la iniciativa ciutadana no es mostren gens optimistes respecte dels resultats. Veuen difícil que la proposició prosperi perquè necessita el suport dels grups polítics que són corresponsables del nyap. És un exemple sagnant, un altre, de privatització de beneficis i socialització de pèrdues, en el qual han participat tant els governs del PSOE com els del PP, des del 2008 ençà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia