El lector escriu

‘Frozen’ en català?

Gairebé l’única estrena setmanal que es pot veure als cinemes doblada al català sol ser gairebé sempre una pel·lícula d’animació adreçada al públic infantil. Darrerament, aquest ha estat el cas de Frozen II, de la factoria Disney, però a l’hora de la veritat no és ben bé així, perquè la desigualtat de l’oferta en català i en castellà és brutal.

Les xifres parlen per si soles. Consultant la cartellera dels cinemes de Barcelona del passat 6 de desembre, dia de la Constitució, he pogut observar que la pel·lícula en qüestió es pot veure en castellà a tots els cinemes on es projecta, quinze en total (en onze doblada, en tres en versió original amb subtítols i en un en ambdues opcions), mentre que només es pot veure en català a cinc cinemes, tots en versió doblada i cap en VOS.

Però on encara es veu molt més aquesta flagrant discriminació és quan es fa el recompte del còmput total de les sessions que s’ofereixen en cada llengua: 73 en castellà (61 doblades i dotze en versió original subtitulada) davant de set en català, totes doblades.

Serveixi d’exemple el fet de diversos cinemes on s’arriben a oferir vuit, nou i, fins i tot, deu sessions en castellà el mateix dia (evidentment a totes les hores possibles: 12.15, 15.45, 16.35, 18.00...) per una única sessió en català, normalment cap a primera hora de la tarda (16.15 o 16.45). Una discriminació evident envers els drets de tots aquells nens, i de les seves famílies, que desitgin veure cinema en català, si no en plena igualtat amb el castellà, sí almenys en unes condicions mínimament acceptables que no es donen de cap manera i que, d’altra banda, tampoc semblen reflectir gaire allò que estableix la pròpia Constitució quan en el seu article 3 al·ludeix a les diferents llengües d’Espanya com a un patrimoni cultural que serà objecte d’“especial respeto y protección”.

Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia