El lector escriu

L’ocultat accident nuclear de Kixtim

He llegit amb molt d’interès l’editorial i l’article de David Brugué sobre accidents nuclears commemorant el de Txernòbil. En els tres llibres que he publicat sobre Three Mile Island, Txernòbil i Fukushima, vaig fer referència a un quart accident nuclear catastròfic i ocultat per l’ex-URSS. Es tracta de l’explosió d’un dipòsit de residus nuclears del centre de retractament i obtenció de plutoni de Txeliabinsk, el 29 de setembre del 1957. El complex militar, a l’est dels Urals, està ubicat entre les poblacions de Kixtim i Kasli i a prop del riu Tetxa, en una regió de molts llacs. A conseqüència del núvol radioactiu s’hi van haver d’evacuar 32 pobles i ciutats amb caràcter indefinit i prohibir l’accés als llacs, boscos i terres de conreu. Centenars de quilòmetres quadrats de territori varen quedar sota control durant dècades altament contaminats pels isòtops estronci-90 i cesi-37.

El biòleg dissident Zhores A. Medvedev (Tbilisi, 1925 - Londres, 2018), autor de l’assaig The nuclear disaster in the Urals (1979), ens ho va explicar amb detall en una conferència al Museu de la Ciència de Barcelona i en el marc del Simposi Internacional Una Sola Terra que va organitzar la nostra associació. Va ser el 17 d’octubre del 1989, dos dies abans de l’incendi a la central de grafit i gas de Vandellòs. El Ministeri d’Energia Atòmica de l’URSS no havia admès oficialment l’existència d’aquell accident fins al juny d’aquell mateix any.

Barcelona



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia