Opinió

La contraportada

La ciutat inventada

Els consistoris gironins han maldat per conservar un cert regust del passat, evitant que les façanes de les botigues es “modernitzin” excessivament

Al carrer Ciutadans de Girona, si hom llegeix Almacen de Hierros José Puig retorna a un passat remot; ara allà hi ha una botiga de decoració exòtica, però campa la denominació anterior. A l'Argenteria, les Novedades Massot que venien custòdies i calzes per dir missa són actualment una botiga de la firma Massimo Dutti, però no ha perdut el Novedades ni l'estructura de la façana. La Pastisseria Puig, a l'Argenteria, de tants anys, conserva la seva decoració però ara és Gelats Candela. El restaurant Nu del carrer d'Abeuradors exhibeix l'heràldica de la pastisseria Roca, en un escut situat en el xamfrà de l'edifici. El cas més divertit és el de la Farmàcia Sagrera del Pont de Pedra, que conserva el rètol malgrat que va ser clausurada fa un munt d'anys; ara és una cafeteria, però li han fet conservar la inscripció. La Gerundense, antiga clínica La Esperanza, al Pes de la Palla, ara és un hotel per a joves, però no ha perdut la identitat. L'antiquíssima Agencia Triadú, Asuntos Administrativos de la plaça del Gra és en realitat un bar, però continua assenyalant la procedència. El més sorprenent és la Perfumeria Torrellas del carrer Ciutadans, que l'han convertida en una oficina d'informació municipal(!) però respectant el nom anterior. I a l'antiga perruqueria de senyores del carrer Ciutadans, de caire modernista amb rajoles de color marró i blanc, s'hi venen objectes de regal. Però no ens oblidem de les Drogues i Pintures Suñer a la baixada del Pont de Pedra, on es varen exposar minerals i després roba de senyora sense perdre les Drogues. A l'inici del carrer Nou hi ha un esplèndid rètol amb ferro forjat amb el nom d'Oriuell en què la u té forma d'espiga; la família Oriuell eren uns coneguts flequers en el temps de la postguerra, però fa dècades que Bellsolà la regenta. I a l'Argenteria, en el 9 Disc hi venen robes de senyora. Per no fixar-se en l'antiga barberia de la plaça del Vi, amb les característiques ratlles esbiaixades de colors blanc, vermell i blau que ara és una floristeria. La botigueta de la Cor Real conserva la imatge que li va donar el malaguanyat artista Lluís Güell però ara s'hi venen pastissos. Podríem seguir encara amb multitud d'exemples més!

Els consistoris gironins han maldat per conservar un cert regust del passat, evitant que les façanes de les botigues es modernitzin excessivament, introduint imatges que no es correspondrien a la visió de Girona que molts conservem. Els establiments canvien d'amo i d'objecte però fins allà on és possible es preserven els trets del negoci originari. El resultat no és molt reeixit, perquè pel camí s'han enderrocat establiments emblemàtics que mai s'haurien d'haver deixat perdre. A canvi, és un vergonya que a La Fontana d'Or, del carrer Ciutadans, se li hagi permès que canviés el nom per un rètol comercial! Però el diner té més força.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.