L'apunt

Torna Raphael

Raphael va debutar a la Costa Brava el 1966, a Palafrugell, i ha actuat a Cap Roig tres cops. El 2 d’agost hi torna

N o queremos decir que sea verdad; nos limitamos a recoger lo que hemos oído y hemos oído decir que Raphael, que va a cantar en una sala de Palafrugell, cobra cerca de los cien mil duros.” És una nota publicada a Los Sitios (Diario del Movimiento) el 22 de juliol del 1966, en pocs dies farà 56 anys. Cent mil duros de l’època, 500.000 pessetes, era una pasta: el diari costava dues pessetes. La sala de Palafrugell on Raphael va fer el seu debut a la Costa Brava era el Night Club Gabriel, popularment can Gabriel, inaugurat el 1961. Aquell estiu, Raphael venia de participar per primera vegada al Festival d’Eurovisió, amb Yo soy aquel –hi va tornar l’any següent amb Hablemos del amor– i ja era una celebritat amb només 23 anys. La seva carrera professional, iniciada als 16 anys, es va disparar el 1962 quan va guanyar els tres primers premis del Festival Internacional de la Cançó de Benidorm amb altres tantes cançons. El 3 de novembre del 1965, als 22 anys, va oferir un concert un històric concert al Teatro de la Zarzuela de Madrid, en una època en què no era habitual que un cantant solista protagonitzés tot un concert, com a mínim a Espanya, on predominaven els espectacles col·lectius o de varietats. Tot això s’explica molt bé, amb una certa èpica, a la sèrie documental Raphaelismo, que encara es pot veure a Movistar Plus.

Raphael és un supervivent: va superar la seva addicció a l’alcohol i un càncer al fetge, que li va ser trasplantat el 2003. Després ha recuperat les energies i el temps perdut: ha tornat a Palafrugell, més concretament al Festival de Cap Roig, el 2009, el 2011 i el 2021. El 2011 hi va arribar dins la gira del seu 50è aniversari als escenaris, que ja sonava a comiat, i el 2021 –el càlcul és senzill– va tornar a Cap Roig en el marc de la gira del 60è aniversari, quan ja vam veure que no tenia ganes d’acomiadar-se i va anunciar un nou disc amb Pablo López, que estava entre el públic. De fet, el dimarts 2 d’agost Raphael visitarà de nou Cap Roig , amb 79 anys i una força inesgotable que pràcticament garanteix que superarà les dues hores de concert. Veure i escoltar Raphael en directe és una experiència única i molt recomanable, perquè és una bèstia escènica i perquè té un repertori farcit de clàssics, molts signats pel mestre Manuel Alejandro, i cito només En carne viva. Poca broma amb Raphael .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia