Editorial

17-A, les víctimes són la prioritat

Catalunya viurà avui la dolorosa commemoració del segon aniversari dels brutals atemptats del 17-A que van impactar especialment a Barcelona amb l’atropellament massiu de la Rambla, però també en altres localitats com ara Cambrils, Alcanar o Ripoll. Avui serà una jornada d’emoció continguda en què les víctimes –els ferits i els familiars dels assassinats– han de ser la prioritat. Amb un respecte que no es pot basar en simples declaracions retòriques. L’unionisme, especialment el PP i Cs, hauria de repensar-se el despropòsit d’un acte alternatiu com el d’Acvot, que polititza tan tràgica efemèride.

També la inquietant opacitat que manté el govern espanyol sobre l’actuació dels serveis secrets de l’Estat s’ha d’acabar. Cal detectar els errors que s’haguessin pogut cometre i analitzar la raó de les errades. I determinar si l’atemptat es podia haver evitat. Si més no per corregir el que es va fer malament. Resulta una ignomínia que la repressió judicial s’acarnissi en aquells que van tenir una actuació exemplar salvant moltes vides com van ser el major Trapero i el conseller Forn al capdavant dels Mossos, mentre es protegeix aquells que tot indica que van actuar negligentment, com a mínim, el 17-A. Per això, el primer pas hauria de ser articular la comissió d’investigació parlamentària que PSOE, PP i Cs veten. Les víctimes desitgen reparació judicial, i caldrà esperar a veure quines són les conclusions de l’Audiencia Nacional, que manté tres peces obertes però sota secret de sumari. Però també volen conèixer tota la veritat, i aquesta no sortirà dels jutjats. Cal exigir-la als responsables polítics espanyols, que fins ara no han estat a l’altura d’uns fets tan transcendents com els del 17-A. Les víctimes hi tenen tot el dret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia