Editorial

La veritat de l’1-O

La declaració de quatre inspectors en cap de la Policía Nacional investigats a l’Audiència de Barcelona per les càrregues de l’1-O, assegurant que van rebre l’ordre superior d’actuar als col·legis ja a les 8 del matí, una hora abans de la seva obertura, i assenyalant el centre de control del dispositiu, contradiu clarament la versió que van donar al Tribunal Suprem Diego Pérez de los Cobos, el coronel de la Guàrdia Civil que va coordinar el dispositiu policial de l’1-O, i José Antonio Nieto, llavors secretari d’estat de Seguretat i número dos d’Interior.

És obvi que algú menteix davant la justícia, però tant o més important que això és que el relat oficial de la successió dels fets d’aquella jornada no se sosté, fonamentalment perquè queda demostrat que els responsables del dispositiu de la policia espanyola tenien clar que havien d’actuar amb contundència per avortar o almenys desacreditar el referèndum, que no ho van fer en resposta a cap acte violent, ni provocació, ni mirada d’odi i que tampoc ho van fer per la passivitat dels Mossos, sinó perquè era la intenció preconcebuda del desplegament. L’ordre superior d’actuar era coherent amb això.

Però si l’esquerda en el relat oficial és important, més ho és encara l’esquerda que aquest cas està destapant en el sistema judicial espanyol i no només per les mentides i manipulacions que han conduït a una condemna injusta en el judici als líders independentistes, sinó per la passivitat de la fiscalia en els processos d’investigació contra les càrregues policials de l’1-O de fa dos anys o per fets com ara que un partit feixista pugui exercir l’acusació popular en tots els processos i que, en canvi, l’Ajuntament de Barcelona n’hagi estat expulsat, tot i actuar en nom de centenars de milers dels seus ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia