Editorial

La perseverança del 8-M

El Dia Internacional de la Dona Treballadora es va celebrar ahir amb l’excepcionalitat que imposa la situació sanitària, però amb l’absoluta consciència que continua sent una necessitat per posar l’altaveu social en la denuncia dels maltractaments, la violència, la discriminació laboral o social o la bretxa salarial que actualment entomen les dones pel sol fet de ser dones. És cert que el feminisme ha anat guanyant terreny en la nostra societat en la mesura que intenta corregir la desigualtat existent entre homes i dones i la injustícia que comporta, però també és una realitat evident que la inèrcia imposada per segles i segles de patriarcat és molt forta i molt difícil d’anul·lar. En aquest sentit, les lleis poden ser canviades en un període relativament curt, però les mentalitats, els comportaments que se’n deriven i el pòsit cultural acumulat segurament demana més temps, més denúncia, més consciència col·lectiva i més reivindicació, com la que ahir, a pesar de la pandèmia, es va poder observar en les manifestacions celebrades per tot Catalunya amb motiu del 8-M.

Gràcies a aquesta lluita, les generacions futures tindran una perspectiva diferent, perquè creixeran amb una consciència clara sobre que és i la injustícia que provoca el masclisme. Però si parlem de justícia social, el present és tan important com el futur i per això cal insistir en la necessitat d’introduir les mesures legals o normatives que calgui per assegurar la igualtat d’oportunitats i de tracte entre homes i dones no només en l’esfera pública, sinó també en qualsevol àmbit o sector de la privada. I allà on no puguin arribar els preceptes legals, cal insistir a generar la consciència i la pressió social suficients per eliminar els sostres de vidre, que continuen limitant la normal presència de les dones a qualsevol instància de govern, tal com ahir mateix va passar a la Cambra de Comerç de Barcelona, on per primer cop una dona, Mònica Roca, va accedir a la presidència de l’entitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia